Pierwsze w tym roku… Kurki z fasolką i makaronem w postaci sałatki na ciepło, to idealna propozycja na lekką kolację czy obiad. Ja podałam je z makaronem maccheroni bo idealnie pasowały kształtem do fasolki.
Kurki czyli pieprznik jadalny nazywany też lisiczką, kurzą nogą jest jednym z najpopularniejszych grzybów. Występuje na wszystkich kontynentach a jego sezon trwa od czerwca do października. Grzyby te są bardzo wdzięczne w kuchni i można je przygotować na wiele sposobów. Świetnie komponują się z makaronem, kaszą czy ryżem. Warto pamiętać, aby smażyć je krótko, bo przy dłuższej obróbce twardnieją.
SKŁADNIKI:
- 250-300 g kurek
- 400 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona)
- 200 g makaronu maccheroni (może być inny)
- 3 łyżki masła
- szalotka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- opcjonalnie do podania oliwa
PRZYGOTOWANIE:
- Kurki oczyść z piasku. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Natkę drobno posiekaj.
- Fasolkę oczyść, przekrój na pół, jeśli są bardzo długie na trzy (tak aby miały długość zbliżoną do długości makaronu).
- Zagotuj wodę w dwóch garnkach. Osól i osobno ugotuj makaron i fasolkę. Nie rozgotuj – i makaron i fasolka powinny być al dente.
- Na dużej patelni rozpuść masło i zeszklij na nim szalotkę. Dodaj kurki, oprósz solą i smaż kilka minut.
- Odcedź fasolkę i makaron, dorzuć je na patelnię. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Kurki z fasolką podawaj od razu posypane natką pietruszki i ewentualnie polane oliwą.
Jeden komentarz