MUS Z TOPINAMBURA I BIAŁYCH SZPARAGÓW

Mus z topinambura i białych szparagów

Podczas spotkania w ramach Weekendu ze Smakiem mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych u Piotrka Kucharskiego. Podzieleni na grupy przygotowywaliśmy dania, z których dwa urzekły nas szczególnie. Było to pęczotto z soczewicą oraz mus z topinambura i szparagów.

Pęczotto czeka na swoją premierę w mojej kuchni jednak mus już kilkukrotnie robiłam – jest niesamowity. Można podać go w towarzystwie ulubionego mięsa, z omletem czy grillowanymi warzywami. Samodzielnie smakuje równie dobrze. Jego wykonanie jest niesamowicie proste, więc tylko jeśli uda się Wam zgromadzić te dwa składniki – serdecznie polecam. Wiem, że czas na szparagi już się skończył w tym roku więc tylko pozostaje opcja skorzystania z mrożonek.

SKŁADNIKI NA MUS Z TOPINAMBURA:

  • 1/2 kg topinambura
  • 1/2 kg białych szparagów
  • 2-3 łyżki masła
  • mleko do gotowania
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obierz topinambur, opłucz, pokrój w plasterki, zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Mleko dolewaj partiami w miarę wygotowywania.
  2. W tym czasie obierz szparagi, pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Gdy topinambur będzie miękki dodaj pokrojone szparagi, posól do smaku i gotuj jeszcze kilka minut do miękkości szparagów. Pod koniec gotowania mleka powinno być niewiele, więc należy oszczędnie go dolewać.
  4. Dodaj masło i zmiksuj blender na gładki mus, dopraw solą. Aby uzyskać bardziej kremową konsystencję możesz dodatkowo przetrzeć przez sito.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz