Podczas spotkania w ramach Weekendu ze Smakiem mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych u Piotrka Kucharskiego. Podzieleni na grupy przygotowywaliśmy dania, z których dwa urzekły nas szczególnie. Było to pęczotto z soczewicą oraz mus z topinambura i szparagów.
Pęczotto czeka na swoją premierę w mojej kuchni jednak mus już kilkukrotnie robiłam – jest niesamowity. Można podać go w towarzystwie ulubionego mięsa, z omletem czy grillowanymi warzywami. Samodzielnie smakuje równie dobrze. Jego wykonanie jest niesamowicie proste, więc tylko jeśli uda się Wam zgromadzić te dwa składniki – serdecznie polecam. Wiem, że czas na szparagi już się skończył w tym roku więc tylko pozostaje opcja skorzystania z mrożonek.
SKŁADNIKI NA MUS Z TOPINAMBURA:
- 1/2 kg topinambura
- 1/2 kg białych szparagów
- 2-3 łyżki masła
- mleko do gotowania
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Obierz topinambur, opłucz, pokrój w plasterki, zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Mleko dolewaj partiami w miarę wygotowywania.
- W tym czasie obierz szparagi, pokrój je na mniejsze kawałki.
- Gdy topinambur będzie miękki dodaj pokrojone szparagi, posól do smaku i gotuj jeszcze kilka minut do miękkości szparagów. Pod koniec gotowania mleka powinno być niewiele, więc należy oszczędnie go dolewać.
- Dodaj masło i zmiksuj blender na gładki mus, dopraw solą. Aby uzyskać bardziej kremową konsystencję możesz dodatkowo przetrzeć przez sito.