Ta lekka sałatka z czerwonym ryżem – to pierwsza w mojej kuchni próba z czerwonym ryżem. Ryż mi się bardzo podoba, a zestawienie z pieczonym kalafiorem oraz fetą było świetne.
Czerwony ryż jest odmianą ryżu średnioziarnistego z czerwoną łupinką. Jest bogaty w witaminy A, B, D, E i minerały takie jak cynk, selen, magnez i żelazo. Ma niski indeks glikemiczny. Ryż czerwony posiada naturalne przeciwutleniacze, wzmacnia odporność oraz obniża cholesterol. W Azji wykorzystuje się również jego właściwości w kosmetyce – pigment zawarty w osłonce poprawia stan i koloryt cery.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka czerwonego ryżu
- 1/2 główki niedużego kalafiora
- 10 dkg fety
- 1 saszetka Kujawskiego ze smakiem Czosnek i bazylia
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Ostudź.
- Kalafior podziel na różyczki, dodaj olej z saszetki, pozostawiając w saszetce przyprawy i około łyżki samego oleju. Wymieszaj, wyłóż na blaszkę i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W czasie pieczenia co jakiś czas wymieszaj kalafiora, aby równomiernie się upiekł. Kalafior powinien być miękki. Wystudź.
- Wymieszaj kalafior z ryżem i rozdrobnioną fetę oraz przyprawy i olej z saszetki.

Przepis bierze udział w konkursie „Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl.
Jeden komentarz
Ciekawy jest ten czerwony ryż, nigdy nie jadłam.
Dziękuję za udział w konkursie:)