PASZTET SOCZEWICOWY Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Pasztet soczewicowy z grzybami

Prosty bezmięsny pasztet soczewicowy z leśnymi grzybami. Idealna propozycja na kolację wigilijną a dla osób nie jedzących mięsa danie na święta. Ja wykorzystałam własnoręcznie zbierane jesienią podgrzybki, które oczyszczone pomroziłam na zimę. Grzyby leśne możesz zastąpić pieczarkami, warto wtedy dodać ich nieco więcej niż w przepisie, ponieważ pieczarki podczas smażenia dość mocno się redukują.

SKŁADNIKI NA PASZTET SOCZEWICOWY:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 300-400 g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko*
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego**
  • opcjonalnie 1 łyżka bułki tartej
  • sól, świeżo mielony pieprz

* można dodać 1 jajko więcej

**jestem na diecie, więc staram się uszczknąć kalorii gdzie się da. Jeśli nie masz takich problemów dodaj więcej oleju. Pasztet będzie mniej suchy.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę przepłucz na sicie. Zalej 1 szklanką wody, dodaj 1/4 łyżeczki soli, następnie gotuj pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlewaj niewielką ilością wody.
  2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Grzyby oczyść, pokrój, mrożone rozmroź.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, oprósz solą i smaż na wolnym ogniu. Gdy będzie miękka zwiększ nieco moc palnika i dodaj czosnek, smaż chwilę, cały czas mieszając.
  4. Dodaj grzyby, oprósz pieprzem i smaż na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  5. Grzyby z cebulą połącz z ugotowaną soczewicą, następnie przepuść przez maszynkę lub zmiksuj w robocie. Na koniec dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z jajkiem i opcjonalnie z tartą bułką.
  6. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz ok. 40 minut.
  8. Możesz podać na ciepło lub na zimno.
Pasztet soczewicowy z grzybami

Jakiś czas temu odstawiliśmy mięso. Wracam często do swoich starych bezmięsnych przepisów, ale też szukamy nowych smaków.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz