Na bazie przepisu z przed kilku tygodni, którym była rolada szpinakowa z łososiem dzisiaj przedstawiam Wam propozycję z dodatkiem smażonego dorsza.
Plasterki rolady możesz wyłożyć na półmisek i podać na imprezę, ale świetnie też sprawdzą jako danie do pracy. Zapakuj pokrojoną roladę do pojemniczka i zabierz jako drugie śniadanie.
SKŁADNIKI NA ROLADĘ:
- 150 g świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 50 g sera żółtego startego na tarce na dużych oczkach
- szczypta soli
- Szpinak posiekaj.
- Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij sztywną pianę. Na koniec dodaj żółtka.
- Dodaj posiekany szpinak oraz starty ser i delikatnie wymieszaj.
- Blaszkę 25 na 40 cm (lub podobnej wielkości) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy, rozprowadź ją równomiernie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz 12-15 minut do delikatnego zezłocenia brzegów ciasta.
- Blaszkę wyjmij z piekarnika, odstaw ciasto do ostudzenia.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 400 g świeżego dorsza (bez skóry, bez ości)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- 300 g kremowego twarożku z mielonym pieprzem*
*lub naturalnego i mielony kolorowy
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj drobno posiekanego dorsza, smaż kilka minut doprawiając solą i pieprzem. Wystudź.
- Serek rozsmaruj równomiernie na roladzie.
- Na serek wyłóż równomierną warstwę masy rybnej. Zawiń dość ciasno roladę, podczas zawijania usuwając delikatnie papier.
- Gotową roladę zawiń w folię spożywczą i odstaw na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.
- Gotową roladę pokrój w centymetrowe plasterki, podaj.