ZUPA DYNIOWA Z KLUSKAMI ZIEMNIACZANYMI

Zupa dyniowa z kluskami ziemniaczanymi była przepisem dołączonym do przesiedleńczej opowieści, którą zamieściliśmy w ostatnim numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Bohaterką tym razem jest ciocia Irena. Tę zupę przygotowywała jej mama, Waleria. Przepis od wielu lat towarzyszy rodzinie i bardzo często jest przygotowywany. Zamiast czarnego pieprzu zupę można doprawić pieprzem cayenne. 

Z mojej strony muszę dodać, że zupę dyniową przygotowywałam już na wiele sposobów, ale ta zaskoczyła mnie przede wszystkim rewelacyjnymi kluskami szarpanymi. Jeśli takich jeszcze nie próbowaliście, koniecznie musicie to nadrobić.

SKŁADNIKI NA ZUPĘ:

  • 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • mleko
  • ½ szklanki słodkiej śmietany
  • sól, pieprz, cukier do smaku

SKŁADNIKI NA KLUSKI SZARPANE:

  • 2 ziemniaki
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię zalej niewielką ilością wody i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
  2. Zmiksuj i dodaj taką ilość mleka, aby uzyskać konsystencję zupy. Wlej śmietanę i dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.
  3. Ziemniaki zetrzyj na tarce, na oczkach jak na placki ziemniaczane.
  4. Wyłóż na czystą ściereczkę i dokładnie odciśnij. Odciśnięty płyn dodaj do zupy.
  5. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę ziemniaczaną, dopraw solą i dokładnie wyrób.
  6. Z ciasta uformuj kulę.
  7. Zupę zagotuj. Z masy ziemniaczanej szarp niewielkie kluski i rzucaj je do gotującej się zupy.
  8. Gotuj około 5 minut i od razu podaj.
Zupa dyniowa z kluskami

Zupa dyniowa z kluskami

Dodaj komentarz