Jakiś czas temu pisząc o pörkölcie wspominałam o cudownych właściwościach papryki. Dziś będzie papryka zapiekana z farszem mięsno-warzywnym. Takie gołąbki z papryki to jedno z moich ulubionych dań z tym warzywem.
Farsz, którym nadziewam paprykę jest taki sam jaki robię do gołąbków, jednak przez to, że zapieka się on z papryką ma całkowicie inny smak – jest bardziej aromatyczny.Tym razem do farszu dodałam też pieczarki i kilka suszonych pomidorów (nie jest to jednak konieczny dodatek).
Najlepiej wybierać niezbyt dużą paprykę (mniej więcej tej samej wielkości i kształtu).
SKŁADNIKI NA GOŁĄBKI Z PAPRYKI
- ok 1 i 1/2 kg papryki
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 3 woreczki ryżu
- 2 cebule
- kilka pieczarek (opcjonalnie)
- kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie)
- 1 puszka pomidorów, w sezonie można wykorzystać świeże
- 2-3 ząbki czosnku
- olej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż ugotować 5 minut al dente, jeszcze gorący dodać do mięsa, a następnie dokładnie wymieszać.
- Cebulę i pieczarki pokroić, lekko posolić i zeszklić na oleju, dodać do farszu, dodać też pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem.
- Papryki umyć, z każdej odkroić górną część i usunąć pestki. Nadziewać paprykę przygotowanym farszem, przykryć odciętą górą, a na koniec układać w naczyniu żaroodpornym.
- Pomidory zmiksować, dodać roztarty czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie zalać paprykę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Początkowo piec pod przykryciem, po pół godziny odkryć i zapiekać kolejne pół godziny bez przykrycia.


2 komentarze
Uwielbiam nadziewaną paprykę 🙂
Często latem robię taką paprykę – bomba witaminowa – polecam pychotka :-):-)