Tęczowy tort już od dawna był na liście „DO ZROBIENIA”. Kiedy nie tak dawno Dorota z Moich wypieków zamieściła u siebie jego wersję na biszkoptach, wiedziałam że właśnie taki zrobię u siebie.
To tort z problemami, idealnie wtapiający się w ostatnie dni. Straszny pęd, totalne zakręcenie i okropne zmęczenie, któremu mimo wszystko cały czas towarzyszy jakieś dziwne zadowolenie i satysfakcja.
Pomyliłam imię jubilatki – na szczęście mama Weroniki, umiejętnie poprzestawiała klocki, a brakujące literki dorobiła własnoręcznie. Miały być kucyki, których nie zdołałam zrobić z masy plastycznej – Weronika otrzymała namalowaną barwnikami na masie plastycznej Lunę i Celestię.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT (2 BLATY):
(moja tortownica średnica 28 cm – porcja na 2 blaty – czyli wszystko razy 3)
- 4 duże jajka
- 20 dkg cukru
- 10 dkg mąki pszennej
- 4 dkg mąki ziemniaczanej
- barwniki spożywcze (ja korzystam z barwników w proszku)
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTÓW:
- Należy pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy porcję na dwa blaty, potem na kolejne.
- Obie mąki przesiać.
- Białka oddzielić od żółtek, następnie białka ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać po trochę cukier a na koniec po jednym żółtku.
- Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Wymieszać dużą łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
- Podzielić na pół, następnie do każdej części dodać odpowiedni barwnik. Trzeba pamiętać, że kolor po upieczeniu jest bardziej intensywny. Spód tortownicy wyłożyć papierem.
- Piec w temperaturze 160 stopni C ok. 20 minut (patyczek powinien być suchy).
- Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić je (w tortownicy) na podłogę. Ja dysponuję jedną formą, więc spody wyjmowałam od razu. Boki trzeba lekko oddzielić nożem.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 50 dkg serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- starta skórka z 1 cytryny
- barwnik do zabarwienia części masy (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KREMU:
- Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
- Dodawać po łyżce serka ciągle ubijając.
- Na koniec dodać skórkę i wymieszać. Do części kremu (opcjonalnie) dodać barwnik.
DO NASĄCZENIA:
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 szklanka wody
- W oryginale ponczu do nasączenia było mniej – ja jednak preferuję dobrze nasączone biszkopty.
- Na paterze układać kolejne blaty, a każdy z nich przed nałożeniem kremu nasączyć. Zabarwioną masę wyłożyć na wierzch i na boki.
- Ozdobić dowolnie – u mnie masa plastyczna wg tego przepisu.
2 komentarze
Piękny tort, idealnie nadawał by się do udziału w konkursie Kuchnia inspirowana kolorami. Zapraszam do udziału, więcej info znajdziesz tutaj http://nietylkookuchni.blogspot.com/p/konkursy-dla-czytelnikow.html
piękny tort:) też kiedyś zrobiłam tort tęczowy, świetny jest:)