Surówkę z surowego buraka już Wam kiedyś przedstawiałam. Pisałam też o wyższości buraka surowego nad gotowanym (chodzi o wartość IG). Dzisiaj inne wersja, surówka z buraka i marchewki z dodatkiem awokado. Idealny dodatek do dania mięsnego również dla tych na diecie cukrzycowej.
SKŁADNIKI – SURÓWKA Z BURAKA I MARCHEWKI:
- 2 małe lub jeden duży surowy burak
- 1 duża marchew
- 1 czerwona cebula
- sok z połówki pomarańczy
- 1 awokado
- 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju (może być jakiś smakowy)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
- Buraki i marchew obrać, posiekać w malakserze* (można też zrobić to w kubku miksującym). Warto to zrobić porcjami – warzywa powinny być rozdrobnione/posiekane bardzo drobno, ale nie na miazgę.
- Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Wymieszać oliwę, ocet, sok z pomarańczy i sól.
- Dodać pokrojoną cebulę, wymieszać dokładnie i dodać do posiekanych warzyw.
- Na końcu dodać rozgniecione widelcem awokado, wymieszać, ewentualnie doprawić.
* ja korzystam z tzw multirozdrabniacza (Tupperware)
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
Lubię wykorzystywać surowe warzywa… oszczędzamy nie tylko czas, ale też wiele składników odżywczych. Polecam surówkę z surowego kalafiora 🙂