KOCIOŁ – NUMER DZIESIĄTY

Zapraszam Was serdecznie do lektury kolejnego, dziesiątego numeru Magazynu KOCIOŁ. W tym jubileuszowym wydaniu możecie przeczytać wywiad z naszą głównodowodzącą. Kasia opowiedziała o swojej fascynacji Dolnym Śląskiem, kuchnią naszego regionu oraz o tym jak urodził się pomysł na magazyn.

Tym razem na bohaterów numeru wybraliśmy dwa odmienne, ale jak się okazało dwa niezwykle wdzięczne i świetnie się uzupełniające produkty. To rzodkiewka i mleko królują na naszych stronach, a my przygotowaliśmy naprawdę cudowną składankę z ich wykorzystaniem.

Ja szczególnie zapraszam Was do działu rzodkiewkowego do którego przygotowałam dwa przepisy – cudowny dwukolorowy koktajl oraz zupę – te dwa przepisy już w tym tygodniu pojawią się na Cafe Babilon. Jeśli rzodkiewkę wykorzystujecie tylko w formie dodatku na kanapki lub wkładu do twarożku, to musicie również zobaczyć inne propozycje.

Mleko przerobiliśmy na różne sposoby ale również je zrobiliśmy. Koniecznie obejrzyjcie wspólne sesję z mlecznymi koktajlami oraz z własnoręcznie wyprodukowanymi mlekami roślinnymi. Oczywiście są ciasta i desery, ale znajdziecie też aż dwa rodzaje mięs przygotowanych w mleku.

Produktem regionalnym zajęła się nasza nowa koleżanka Kinga – sprawdziła jak wędliny przygotowuje Masarnia Urbanowski z Zawidowic. Domowa piekarnia tym razem wzięła na tapetę niezbyt świeży chleb i podpowie Wam jak tchnąć drugie życie w starzejące się pieczywo. Jak zwykle znajdziecie recenzję, kilka przepisów kuchni dolnośląskiej oraz danie z kotła. No i koniecznie zaglądnijcie do kolejnego odcinka przesiedleńczych opowieści. Tym razem o swoim dzieciństwie i młodości opowiedziała mama mojej koleżanki Asi.

Mam nadzieję, że zachęciłam Was – klikajcie więc i czytajcie.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz