Kiedyś miałam okazję jeść deser z musem malinowym podprawionym szampanem, ja do swoich lodów dodałam trochę wytrawnego wina – dla mnie super. Tak powstał lekki sorbet malinowy na bazie świeżych owoców bez cukru – deser idealny dla cukrzyków oraz tych, którzy liczą kalorie.
Sorbet to rodzaj mrożonego deseru przygotowanego z osłodzonej wody oraz zmrożonych owoców. Słowo sorbet prawdopodobnie wywodzi się od łacińskiego sorbeo-es-sorbui, co oznacza ssanie oraz arabskiego słowa sherbeth, które oznacza świeży napój. Według jednego z podań, rzymski cesarz Neron był wielkim miłośnikiem tego deseru. W upalne dni jadał sorbety ze śniegu przywożonego przez niewolników ze szczytów gór, następnie rozdrobniony śnieg mieszany był z miodem oraz sokami owocowymi.
Najlepszymi owocami do przygotowania sorbetów są te bogate w pektyny lub błonnik, ponieważ działają one jako zagęszczacze i nadają kremową konsystencję, za którą w normalnych lodach odpowiada śmietanka lub tłuste mleko.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA SORBET MALINOWY:
- 40 dkg malin najlepiej mrożonych
- 2-3 łyżki ksylitolu, erytrolu, fruktozy, stewii lub ewentualnie cukru
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE:
- Maliny świeże trzeba wcześniej zmrozić, wystarczy ok. 1,5 godziny w zamrażarce.
- Zmiksować wszystkie składniki. Można pobawić się w usunięcie pestek, jednak mi one zupełnie nie przeszkadzają. Jednak jeśli – wystarczy zmiksowane maliny przełożyć na gęste sito i je przetrzeć.
- Porcjami przekładać do uruchomionej maszyny do lodów.
- Dzięki wykorzystaniu mrożonych malin, sorbet gotowy będzie po kilkunastu minutach.
2 komentarze
wygląda obłędnie! 🙂 zjadłabym choć małą kuleczkę 🙂
mmm, malinowy musiał być wspaniały