SORBET MALINOWY BEZ CUKRU

Sorbet malinowy

Kiedyś miałam okazję jeść deser z musem malinowym podprawionym szampanem, ja do swoich lodów dodałam trochę wytrawnego wina – dla mnie super. Tak powstał lekki sorbet malinowy na bazie świeżych owoców bez cukru – deser idealny dla cukrzyków oraz tych, którzy liczą kalorie.

Sorbet to rodzaj mrożonego deseru przygotowanego z osłodzonej wody oraz zmrożonych owoców. Słowo sorbet prawdopodobnie wywodzi się od łacińskiego sorbeo-es-sorbui, co oznacza ssanie oraz arabskiego słowa sherbeth, które oznacza świeży napój. Według jednego z podań, rzymski cesarz Neron był wielkim miłośnikiem tego deseru. W upalne dni jadał sorbety ze śniegu przywożonego przez niewolników ze szczytów gór, następnie rozdrobniony śnieg mieszany był z miodem oraz sokami owocowymi.

Najlepszymi owocami do przygotowania sorbetów są te bogate w pektyny lub błonnik, ponieważ działają one jako zagęszczacze i nadają kremową konsystencję, za którą w normalnych lodach odpowiada śmietanka lub tłuste mleko.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA SORBET MALINOWY:

  • 40 dkg malin najlepiej mrożonych
  • 2-3 łyżki ksylitolu, erytrolu, fruktozy, stewii lub ewentualnie cukru
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina

PRZYGOTOWANIE:

  1. Maliny świeże trzeba wcześniej zmrozić, wystarczy ok. 1,5 godziny w zamrażarce.
  2. Zmiksować wszystkie składniki. Można pobawić się w usunięcie pestek, jednak mi one zupełnie nie przeszkadzają. Jednak jeśli – wystarczy zmiksowane maliny przełożyć na gęste sito i je przetrzeć.
  3. Porcjami przekładać do uruchomionej maszyny do lodów.
  4. Dzięki wykorzystaniu mrożonych malin, sorbet gotowy będzie po kilkunastu minutach.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz