Popełniłam cudne danie… Lekkie, aromatyczne i niesamowicie smaczne.
Makaron z brukselką w sosie kokosowym to połączenie pięknej, jesiennej brukselki i mleka kokosowego w towarzystwie makaronu. Wszystko razem świetnie się komponuje, a dodatek chrupiących migdałów wieńczy dzieło.
Przepis startuje w konkursie „Makaronowe Inspiracje Lubelli” – tutaj więcej informacji.
SKŁADNIKI:
- 40 dkg makaronu gniazda wstążki nr 50 firmy Lubella
- 70 dkg świeżej brukselki
- 1 l bulionu lub wody z łyżką masła
- 400 ml mleka kokosowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1/2 szklanki migdałów
- sól do smaku
- Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści i naciąć na głąbie każdej X (dzięki temu łatwiej się ugotuje). Brukselkę opłukać pod bieżącą wodą, wstawić do miski i zalać bardzo zimną wodą (można dodać kilka kostek lodu), odstawić na 5-10 minut.
- Bulion (lub osoloną wodę z dodatkiem masła) zagotować, wrzucić brukselkę i gotować ją 5 minut – powinna być al dente. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na sicie. Wystudzoną pokroić na pół.
- Czosnek obrać i posiekać.
- Migdały zalać wrzątkiem i po kliku minutach obrać ze skórki. Posiekać lecz niezbyt drobno. Uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- Migdały przełożyć do miseczki, a na patelnię wlać olej, dodać posiekany czosnek, oprószyć solą i zeszklić. Dodać brukselkę i chwilę smażyć na wolnym ogniu.
- Wlać mleko kokosowe dusić kilka minut, aby mleko się zredukowało.
- Makaron podawać z sosem, wierzch posypać uprażonymi migdałami.
Smacznego!
2 komentarze
świetny pomysł:)
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂