Puszysty murzynek z dżemem porzeczkowym wprost z babcinego zeszytu. Tradycyjna receptura, prostota wykonania oraz świetny smak, myślę, że to wystarczy aby Was zachęcić do jego przygotowania. To świetny, klasyczny i niezwykle prosty do wykonania przepis, dlatego nawet osoby bez wielkiego doświadczenia poradzą sobie z przygotowaniem tego ciasta.
Najlepszy murzynek wychodzi na bazie domowego dżemu z czarnej porzeczki, taki dżem jest idealnie kwaskowy i świetnie podkreśla smak czekolady. Proste składniki, które zawsze znajdą w nawet niezbyt okazałej spiżarce. Tak więc jeśli nie macie pomysłu na dodatek do popołudniowej kawy – zapraszam.
Murzynek najlepiej piec w formie o wielkości ok. 20×30 cm lub tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Ja preferuję formy metalowe (czarne) lub kamionkowe, ponieważ one zawsze odpowiednio się nagrzewają. Nie korzystam z foremek metalowych, srebrnych, ze względu na to, że kilka razy jakieś ciasto nie upiekło się tak jak powinno.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB oraz zapisania się na bezpłatny newsletter – przesyłam w nim nowe przepisy.
SKŁADNIKI NA MURZYNEK Z DŻEMEM:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki domowego dżemu z czarnej porzeczki*
- 3 jaja
- 1/2 szklanki oleju
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
*dżem powinien być gęsty, dobrze wysmażony
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C, formę wielkości ok. 20×30 cm lub tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na murzynek włóż do miski, dokładnie wymieszaj robotem, następnie masę przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz 45-50 minut, do suchego patyczka.
- Ostudź, a na koniec gotowe ciasto polej polewą.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki kakao
- Wodę zagotuj z cukrem, następnie dodaj masło, mieszaj do czasu połączenia się składników, następnie zdejmij z ognia.
- Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników, a na koniec jeszcze ciepłą polewą polej ostudzone ciasto.
58 komentarzy
Puszysty, wilgotny, wyrosniety. Idealny murzynek. Niezawodny, zawsze sie udaje. Takiego murzynka szukalam. polecam.
Murzynek polany masą czekoladową to moje smaki. Chyba się skuszę. Pozdrawiam ciepło. Ania.
Upieklam i muszę powiedzieć że jest super byłam mile zaskoczona. Dzięki
Mokry aż za bardzo, taki zakalec wyszedł.Nie wiem czy tak powinno być czy się nie udał
no coś musiało pójść nie tak 🙁
Czy mieszanie produktow zaczynasz od ubicia jajek z cukrem, czy nie trzeba? Ma znaczenie, jaka make wybiore? Pozdrawiam
Nie trzeba ubijać jaj z cukrem, a mąka pszenna – 450 lub 500
Witam
Wersja do druku różni się od tej ze strony.
tak, dostałam już taką informację.
Nie wiem dlaczego tak się dzieje, będę prosiła o wsparcie informatyka.
Przepraszam za niedogodności
Czy ciasto wychodzi mokre rzadkie? Czy coś zrobiłam nie tak….
nie wiem jak bardzo rzadkie jest
Wyszlo super, a robilam na mace orkiszowej i dalam cukier nierafinowany i 3 lyzki kakao.
Moja Babcia takie piekła 😀 chociaż z tego co pamiętam składniki były na oko. Najlepsze było z zakalcem 😀
Czy mogę dac wiecej dżemu?
Właśnie piekę to ciasto. W przepisie brakuje soli,a z tego co próbowałam to płaska łyżeczka soli jest potrzebna. Dałam 3 łyżki kakao i łyżeczkę kawy. A to wszystko dla podbicia czekoladowego aromatu 🙂
Hmmm… jestem pod wrażeniem. W czasie wyrabiania ciasto było faktycznie bardzo „lejące”, sposób połączenia wszystkich składników na raz było dość dziwne, już myślałam że zmarnowałam wszystkie składniki. Nie wierzyłam że coś z tego będzie, ale po upieczeniu…
Super. Wyrośnięte, pyszne i zniknęło jeszcze tego samego wieczora 🙂
Ciasto jest fantastyczne, czekoladowe i wilgotne. W sam raz na jesienno-zimowe wieczory. Wzbogaciłam je nieco o drobno posiekaną gorzką czekoladę. Smak jest idealnie czekoladowy. Pozdrawiam serdeczne i polecam , szybko się robi i pyszne wychodzi 🙂
Zamiast mleka woda jest lepsza nie bedzie zakalca
Mi wyszedl totalny zakalec nie wiem dlaczego moze dlatego ze zamiast dzemu porzeczkowego dalam malinowy.
dżem był domowej produkcji?
dobry przepis, trzeba pamiętać by składniki były w tej samej temperaturze, dot to głównie mleka i jajek by wyjąć wcześniej z lodówki.
tak się zastanawiałam czy robić skoro tyle komentarzy, że zakalec… i zrobiłam- zakalec oczywiście, świetnie
Trochę zmodyfikowałam przepis pod siebie. Zrobiłam pół na pół z mąką pełnoziarnista razową i dodałam powideł śliwkowych oraz trochę pokruszonej gorzkiej czekolady. Wyszło pysznie :)ciasto wilgotne, takie jak trzeba 🙂
Piekłam go już parę razy i wychodzi za każdym razem pyszny, puszysty i wilgotny. Moim wnukom bardzo smakuje, ostatnio moja 10 letnia wnusia piekła go przy mojej małej pomocy.
Ja dałam powidła śliwkowe, a w polewie wodę wymieniłam na mleko i 1 łyżkę kakao z czekoladą .:)
ja piekłam go wczoraj pierwszy raz i wyszedł zakalec na palec
Bardzo dobre,właśnie się delektuję i bardzo szybko się robi ….dziękuję.
Wczoraj upieczony.Dzis są tylko resztki.Bardzo dobre ciasto i szybko się robi.
Pyszne, po prostu pyszne!
beznadziejnie wyszedl zakalec ciasto do kosza zmarnowane produkty
Super ciasto, łatwo się , wszystko do miski i wymieszać trzepaczką.Lubię takie przepisy.
Łatwy przepis a murzynek pyszny ?
Wyszedł super dżem porzeczkowy miałam z ridla i jest super gęsty
I klapa ….pomimo trzymania się przepisu. ….niziutki placek……A nie jest to pierwszy murzynek w moim życiu…..parę przepisów już przetestowalam…..nie wiem co zrobiłam nie tak…..
przykro mi… Z tego przepisu sama piekłam kilka razy i piekło tego murzynka naprawdę wiele osób. Nie wiem dlaczego nieraz wychodzi zakalec 🙁
Piekłam pierwszy raz, rewelacyjnie wyszedł!
ciasto rewelacja wyszedl super bez zakalca ale polewy bylo za malo i musialam zrobic jeszcze jedna porcje
Robię od kilku lat , troszkę mniej, bo pół słoika dżemu daję. Ciasto jest szybkie, dzięki d żemowi wilgotne i smaczne. Czasami po ostudzeniu kroję go wzdłuż i smaruję kajmakiem lub jakimś serem czy dżemem. Super
Za słodki. Do suchego patyczka czekalam ok 1.5 godziny 🙁 jadlam lepsze
Szybkie i bardzo dobre ciacho. Zeby uniknąć zakalca trzeba pamiętać, żeby składniki miały temp. pokojową i nie miksować go zbyt dlugo tylko do polączenia składników. Polecam. bardzo dobry również z powidłami śliwkowymi zamaist dżemu i śmiało można dać dwie łyżki kakao.
Witam. A proszek do pieczenia? Dodajemy czy nie
jest soda oczyszczona
Ciasto mega, zjedzone pierwszego dnia i dziś robiłam drugie 🙂 szczerze, nie wiem, dlaczego innym nie wychodzi. Dżem mialam ze sklepu, jajka, mleko i olej prosto z lodówki i wcale nie bylo w temperaturze pokojowej. Jedynie skladniki miksowalam na wysokich obrotach, ale bez dżemu, a dopiero na koniec dodałam dżem i miksowałam tylko chwilę. Dodałam również odrobinę cynamonu i tabliczkę czekolady, raz gorzką, a dziś mleczną. Oczywiście pokrojoną w kawałeczki. Za pierwszym razem robiłam w wersji bezglutenowej i dałam 2 szklanki mąki kukurydzianej. Do polewy zamiast wody dałam mleko i to około 5-7 łyżek, ponieważ wychodziła zbyt gęsta przy 2 łyżkach. Polecam. Mega czekoladowe i mega pyszne ?
Zakalec jak się patrzy… Nie polecam
Chyba nie masz pojęcia o pieczeniu bo mi zawsze wychodzi
Ciasto wyszło super, piekłam 50min, idealnie dopieczone, ładnie wyrośnięte, nie opadło. Dodałam dżem jagodowy, ale truche mniej niż w przepisie bo był bardzo słodki. Faktycznie ciasto przed pieczeniem ma dość rzadką konsystencję, ale po upieczeniu jest idealne. Polecam. Przepis zapisuję w swoim zeszyciku
Polewa też wyszła super, prosta szybka i smaczna ?
Piekłam 45 minut. Wyjęłam, przekroiłam i wylało się z niego ciasto. Wstawiłam szybko na kolejne 15 minut i się nawet dopiekło. Nie jest idealnie wypieczone, ale nie mogę też powiedzieć, że wyszedł mi zakalec 🙂
Pyszne, szybkie i pozwala pozbyć się zapasów dżemu – świetnie smakuje też z innymi owocami.
Wyszło super, a polewę zrobiłam z czekolady deserowej ze śmietanką. Pyszne , polecam
Pyszne! Dodałam troche orzechów włoskich też 🙂
Bardzo dobre ciasto .Proste i pyszne . Dodałam orzechy .
Bardzo dobre ciasto.Dodałam orzechy. Proste i nie zawodne.
Ciasto wyszło pyszne i pięknie wyrosło. Dodałam trzy łyżki prawdziwego kakao oraz słoiczek domowego dżemu śliwkowego. Piekłam 45 minut, 180 stopni z termoobiegiem. Składniki miksowałam bardzo krótko, dosłownie do połączenia się składników, dżem dodałam na końcu. Polecam! <3
nie wyszedl murzynek do 3 razy sztuka tak bylo w moim przypadku
Przed chwilką upiekłam. Zwykle piekę Murzynka bez dżemu, ale szukałam bardziej wilgotnego, mam nadzieję, z taki będzie. Narazie nie kroję, jest gorący, wiec tylko oblizuję się i czekam 🙂
Co do przepisu: wrzuciłam wszystko jak leci naprawdę niedbale, bo jest to dodatkowe ciasto do pieczonego w tym samym piekarniku makowca. Wyrosło pięknie, trochę pękło na górze, ale wygląda super, napewno upieczone. Dodałam dżem wiśniowy. Pozdrawiam 🙂
Właśnie upieklam ,pyszny i wcale nie zakalec mimo że dałam kupny dżem truskawkowy.🙂👍
Wyszedł zakalec. Murzynek piekłam już tyle razy i zawsze byl pyszny.