MURZYNEK Z DŻEMEM TRADYCYJNY

Murzynek tradycyjny na dżemie porzeczkowym

Puszysty murzynek z dżemem porzeczkowym wprost z babcinego zeszytu. Tradycyjna receptura, prostota wykonania oraz świetny smak, myślę, że to wystarczy aby Was zachęcić do jego przygotowania. To świetny, klasyczny i niezwykle prosty do wykonania przepis, dlatego nawet osoby bez wielkiego doświadczenia poradzą sobie z przygotowaniem tego ciasta.

Najlepszy murzynek wychodzi na bazie domowego dżemu z czarnej porzeczki, taki dżem jest idealnie kwaskowy i świetnie podkreśla smak czekolady. Proste składniki, które zawsze znajdą w nawet niezbyt okazałej spiżarce. Tak więc jeśli nie macie pomysłu na dodatek do popołudniowej kawy – zapraszam.

Murzynek najlepiej piec w formie o wielkości ok. 20×30 cm lub tortownicy o średnicy ok. 26 cm. Ja preferuję formy metalowe (czarne) lub kamionkowe, ponieważ one zawsze odpowiednio się nagrzewają. Nie korzystam z foremek metalowych, srebrnych, ze względu na to, że kilka razy jakieś ciasto nie upiekło się tak jak powinno.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB oraz zapisania się na bezpłatny newsletter – przesyłam w nim nowe przepisy.

SKŁADNIKI NA MURZYNEK Z DŻEMEM:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki domowego dżemu z czarnej porzeczki*
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

*dżem powinien być gęsty, dobrze wysmażony

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C, formę wielkości ok. 20×30 cm lub tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na murzynek włóż do miski, dokładnie wymieszaj robotem, następnie masę przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj.
  3. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz 45-50 minut, do suchego patyczka.
  4. Ostudź, a na koniec gotowe ciasto polej polewą.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kakao
  1. Wodę zagotuj z cukrem, następnie dodaj masło, mieszaj do czasu połączenia się składników, następnie zdejmij z ognia.
  2. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników, a na koniec jeszcze ciepłą polewą polej ostudzone ciasto.
Tradycyjny murzynek z dżemem porzeczkowym
Tradycyjny murzynek z dżemem porzeczkowym

Zobacz także...

58 komentarzy

  1. Puszysty, wilgotny, wyrosniety. Idealny murzynek. Niezawodny, zawsze sie udaje. Takiego murzynka szukalam. polecam.

  2. Czy mieszanie produktow zaczynasz od ubicia jajek z cukrem, czy nie trzeba? Ma znaczenie, jaka make wybiore? Pozdrawiam

      1. tak, dostałam już taką informację.
        Nie wiem dlaczego tak się dzieje, będę prosiła o wsparcie informatyka.
        Przepraszam za niedogodności

  3. Moja Babcia takie piekła 😀 chociaż z tego co pamiętam składniki były na oko. Najlepsze było z zakalcem 😀

  4. Właśnie piekę to ciasto. W przepisie brakuje soli,a z tego co próbowałam to płaska łyżeczka soli jest potrzebna. Dałam 3 łyżki kakao i łyżeczkę kawy. A to wszystko dla podbicia czekoladowego aromatu 🙂

  5. Hmmm… jestem pod wrażeniem. W czasie wyrabiania ciasto było faktycznie bardzo „lejące”, sposób połączenia wszystkich składników na raz było dość dziwne, już myślałam że zmarnowałam wszystkie składniki. Nie wierzyłam że coś z tego będzie, ale po upieczeniu…
    Super. Wyrośnięte, pyszne i zniknęło jeszcze tego samego wieczora 🙂

  6. Ciasto jest fantastyczne, czekoladowe i wilgotne. W sam raz na jesienno-zimowe wieczory. Wzbogaciłam je nieco o drobno posiekaną gorzką czekoladę. Smak jest idealnie czekoladowy. Pozdrawiam serdeczne i polecam , szybko się robi i pyszne wychodzi 🙂

  7. dobry przepis, trzeba pamiętać by składniki były w tej samej temperaturze, dot to głównie mleka i jajek by wyjąć wcześniej z lodówki.

  8. tak się zastanawiałam czy robić skoro tyle komentarzy, że zakalec… i zrobiłam- zakalec oczywiście, świetnie

  9. Trochę zmodyfikowałam przepis pod siebie. Zrobiłam pół na pół z mąką pełnoziarnista razową i dodałam powideł śliwkowych oraz trochę pokruszonej gorzkiej czekolady. Wyszło pysznie :)ciasto wilgotne, takie jak trzeba 🙂

  10. Piekłam go już parę razy i wychodzi za każdym razem pyszny, puszysty i wilgotny. Moim wnukom bardzo smakuje, ostatnio moja 10 letnia wnusia piekła go przy mojej małej pomocy.
    Ja dałam powidła śliwkowe, a w polewie wodę wymieniłam na mleko i 1 łyżkę kakao z czekoladą .:)

  11. I klapa ….pomimo trzymania się przepisu. ….niziutki placek……A nie jest to pierwszy murzynek w moim życiu…..parę przepisów już przetestowalam…..nie wiem co zrobiłam nie tak…..

    1. przykro mi… Z tego przepisu sama piekłam kilka razy i piekło tego murzynka naprawdę wiele osób. Nie wiem dlaczego nieraz wychodzi zakalec 🙁

  12. Robię od kilku lat , troszkę mniej, bo pół słoika dżemu daję. Ciasto jest szybkie, dzięki d żemowi wilgotne i smaczne. Czasami po ostudzeniu kroję go wzdłuż i smaruję kajmakiem lub jakimś serem czy dżemem. Super

  13. Szybkie i bardzo dobre ciacho. Zeby uniknąć zakalca trzeba pamiętać, żeby składniki miały temp. pokojową i nie miksować go zbyt dlugo tylko do polączenia składników. Polecam. bardzo dobry również z powidłami śliwkowymi zamaist dżemu i śmiało można dać dwie łyżki kakao.

  14. Ciasto mega, zjedzone pierwszego dnia i dziś robiłam drugie 🙂 szczerze, nie wiem, dlaczego innym nie wychodzi. Dżem mialam ze sklepu, jajka, mleko i olej prosto z lodówki i wcale nie bylo w temperaturze pokojowej. Jedynie skladniki miksowalam na wysokich obrotach, ale bez dżemu, a dopiero na koniec dodałam dżem i miksowałam tylko chwilę. Dodałam również odrobinę cynamonu i tabliczkę czekolady, raz gorzką, a dziś mleczną. Oczywiście pokrojoną w kawałeczki. Za pierwszym razem robiłam w wersji bezglutenowej i dałam 2 szklanki mąki kukurydzianej. Do polewy zamiast wody dałam mleko i to około 5-7 łyżek, ponieważ wychodziła zbyt gęsta przy 2 łyżkach. Polecam. Mega czekoladowe i mega pyszne ?

  15. Ciasto wyszło super, piekłam 50min, idealnie dopieczone, ładnie wyrośnięte, nie opadło. Dodałam dżem jagodowy, ale truche mniej niż w przepisie bo był bardzo słodki. Faktycznie ciasto przed pieczeniem ma dość rzadką konsystencję, ale po upieczeniu jest idealne. Polecam. Przepis zapisuję w swoim zeszyciku

  16. Piekłam 45 minut. Wyjęłam, przekroiłam i wylało się z niego ciasto. Wstawiłam szybko na kolejne 15 minut i się nawet dopiekło. Nie jest idealnie wypieczone, ale nie mogę też powiedzieć, że wyszedł mi zakalec 🙂

  17. Ciasto wyszło pyszne i pięknie wyrosło. Dodałam trzy łyżki prawdziwego kakao oraz słoiczek domowego dżemu śliwkowego. Piekłam 45 minut, 180 stopni z termoobiegiem. Składniki miksowałam bardzo krótko, dosłownie do połączenia się składników, dżem dodałam na końcu. Polecam! <3

  18. Przed chwilką upiekłam. Zwykle piekę Murzynka bez dżemu, ale szukałam bardziej wilgotnego, mam nadzieję, z taki będzie. Narazie nie kroję, jest gorący, wiec tylko oblizuję się i czekam 🙂
    Co do przepisu: wrzuciłam wszystko jak leci naprawdę niedbale, bo jest to dodatkowe ciasto do pieczonego w tym samym piekarniku makowca. Wyrosło pięknie, trochę pękło na górze, ale wygląda super, napewno upieczone. Dodałam dżem wiśniowy. Pozdrawiam 🙂

Zostaw komentarz