ZUPA KOKOSOWA Z KREWETKAMI

Zupa kokosowa z krewetkami

Przepyszna i aromatyczna, mocno rozgrzewająca zupa kokosowa z krewetkami. Doprawiona czerwoną pastą curry oraz trawą cytrynową.

Krewetki – można je kochać lub nienawidzić. Wiele razy słyszałam: “Jak można jeść takie robale…?”. My je kochamy.

Krewetki to skorupiaki…

tak jak homary oraz kraby są stawonogami. Charakterystyczne dla tej grupy jest to, że stworzenia mają zewnętrzny szkielet, który tworzy pancerz ochronny. Co ważne jest on bogaty w substancje odżywcze, dlatego warto pamiętać o pancerzach podczas przygotowania dań. Można na nich przygotować niezwykle smaczny bulion.

Skorupiaki były spożywane  przez starożytnych Greków i Rzymian. Istnieje sporo opisów sposobów poławiania oraz przygotowania dań z ich wykorzystaniem. Marco Polo podczas pobytu w Chinach zachwycał się ilością gatunków skorupiaków na tamtejszych targach.

Krewetki żyją zarówno w ciepłych jak i zimnych morskich wodach. Są też gatunki żyjące w wodach słodkich. W handlu można znaleźć zarówno krewetki pozyskane podczas połowów, czyli dzikie oraz te pochodzące ze specjalnych hodowli.

Wielkość ma znaczenie

Krewetki określane są numeracją związaną z ich wielkością mówiąca o tym ile sztuk wejdzie na konkretną wagę. Krewetki obrane przeliczane są na 1 funt (czyli 454 g), te z pancerzami przeliczane są na 1 kilogram. Oznaczenie 16/20 przy krewetkach w pancerzach mówi, że w na kilogram przypada od 16 do 20 sztuk. Im niższa liczba tym większe krewetki.

Czy warto jeść?

Pewnie… Niezwykle bogate w składniki odżywcze, są doskonałym źródłem wysokowartościowego, chudego i łatwo przyswajalnego białka. Dostarczą organizmowi: witaminy z grupy B, selen, miedź, potas oraz fosfor.

SKŁADNIKI:

  • małe opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego
  • 50 dkg gotowanych krewetek w pancerzach
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 3 łyżki oleju
  1. Obierz krewetki. Pancerze umieść w rondlu, zalej 2 szklankami wody i gotuj koło 10 minut. Odcedź na sitku.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i chilli posiekaj.
  3. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej, zeszklij na nim oprószoną solą cebulę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, papryczkę oraz obie pasty.
  4. Wlej mleko kokosowe oraz bulion z gotowania pancerzy. Gotuj kilka minut i ewentualnie dopraw do smaku.
  5. Makaron zalej wrzątkiem, po 5 minutach odcedź na sitku.
  6. Tuż przed podaniem do zupy wrzuć obrane krewetki.
  7. Podaj z makaronem.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz