MRÓWKOWIEC UCIERANE CIASTO Z MAKIEM

Mrówkowiec - ucierane ciasto z makiem.

Mrówkowiec to ucierane ciasto z makiem, to jedno z dwóch ciast, które nauczyłam się piec jeszcze jako nastolatka. Tanie, szybkie i nieskomplikowane. Można je podać tak po prostu pokrojone, świetnie też nadaje się na bazę do przełożenia kremem np. kawowym lub chałwowym.

SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy jeśli ktoś lubi
  1. Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać po jednym jajku i po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Na koniec wsypać suchy mak i ewentualnie dodać aromat.
  3. Wyłożyć do formy, piec około godziny w temperaturze 180 stopni C.

Komentarze:

  1. Anonimowy pisze:

    Zamieniając masło na olej, trzebaby zmienić proporcje mąki?

    1. Laura pisze:

      Nie używałam do tego ciasta oleju, więc trudno mi powiedzieć.

Dodaj komentarz