ŻEBERKA Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Żeberka to chyba moja ukochana część świnkowego mięsa. Najbardziej lubię takie cieniutkie kostki, bez poprzerastanego tłuszczu.

Dzisiaj proponuję Wam żeberka z młodą kapustą. Lekko słodkawa, idealnie komponuje się z przyprawionymi czosnkiem żeberkami. Pracy niewiele, więc mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu.

Jeśli tak jak my, lubisz wieprzowe żeberka zapraszam również na:

Najlepsze żeberka pieczone z pomysłu Gordona

Pieczone żeberka w marynacie z chilli i syropem z agawy

Żeberka w kiszonej kapuście według Macieja Kuronia

Maczankę, czyli żeberka w sosie po białorusku

oraz Żeberka z Korony, w sosie sojowym, lekko słodkawe, przepyszne.

SKŁADNIKI NA ŻEBERKA Z MŁODĄ KAPUSTĄ:

  • 1 główka młodej kapusty 
  • 1 cebula
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1/2 główki czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żeberka pokrój na pojedyncze kostki.
  2. Czosnek rozetrzyj z łyżką soli. Dokładnie natrzyj taką mieszaniną mięso, przykryj i odstaw na noc.
  3. Żeberka wyłóż na dużą patelnię i smaż, początkowo na wolnym ogniu, tak aby wytopił się tłuszcz. Jeśli korzystasz z niewielkiej patelni, zrób to na dwie tury.
  4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zarumienionych żeberek, smaż do ładnego zezłocenia. Na koniec oprósz porządnie świeżo mielonym pieprzem.
  5. Kapustę pokrój, oprósz solą i wymieszaj. Przełóż ją do dużego naczynia żaroodpornego.
  6. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
  7. Do kapusty dodaj podsmażone żeberka. Wymieszaj i wstaw do piekarnika.
  8. Piecz około 2 godziny. W międzyczasie wymieszaj delikatnie, aby smaki przeszły równomiernie.
  9. Żeberka z młodą kapustą możesz podać z chlebem, ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Żeberka z młodą kapustą

Żeberka z młodą kapustą

Żeberka z młodą kapustą 2

Dodaj komentarz