PIECZONE ŻEBERKA SŁODKO-PIKANTNE

Przepis na pieczone żeberka ze słodko-pikantną nutką. Kiedy zobaczyłam przepis na ich cudną wersję na Gotuj z Kasią, mało się nie zaśliniłam. W pikantnej miodowej marynacie, wyglądają obłędnie – koniecznie zobaczcie. Ten przepis został przeze mnie zmieniony i dostosowany do naszych wymagań dietetycznych – zamiast miodu użyłam syropu z agawy, zastosowałam też zamiast marynaty mokrej, jej wersję suchą.

Żeberka to chyba moje ulubione mięso, zawsze lubiłam poobgryzać kostki, a samo mięso smakuje jakoś tak lepiej. Na Cafe Babilon znajdziecie kilka propozycji żeberkowych: najpopularniejsze (to jeden z Waszych ulubionych postów) – żeberka w kiszonej kapuście czy takie na styl chiński – żeberka z korony. Uwielbiam wykorzystywać ten rodzaj mięsa do przygotowania zup – krupnik w naszym domu najlepiej smakuje na wywarze na wieprzowych żeberkach.

Dzisiaj zapraszam na przepyszne pieczone żeberka w marynacie słodko-pikantnej.

SKŁADNIKI NA PIECZONE ŻEBERKA:

  • około 1 kg żeberek wieprzowych w cienkim płacie
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki płatków chilli
  • 1 płaska łyżka soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płat mięsa przełóż na deskę. Ponakłuwaj ostrym nożem.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i natrzyj nią porządnie mięso.
  3. Przełóż mięso do worka, zawiń ciasno i odstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
  5. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz w zależności od grubości płata żeberek około 1,5 godziny.
  6. Ostatnie pół godziny piecz bez przykrycia często polewając mięso sosem z marynaty i wytapiającego się tłuszczu.
Pieczone żeberka słodko-pikantne

Pieczone żeberka w marynacie z chilli i syropem z agawy

Pieczone żeberka w marynacie słodko-pikantnej

Pieczone żeberka w marynacie słodko-pikantnej

Pieczone żeberka w marynacie

Komentarze:

  1. Piękny kawał mięcha 😀

Dodaj komentarz