PIERNIK MARCHEWKOWY Z MASĄ MAKOWĄ

Piernik marchewkowy

Po dłuższej przerwie związanej z feriami, a potem z problemami dotyczącymi internetu już jestem. Trochę rozleniwiona zimowymi wakacjami, ale mam nadzieję, że powoli wracam do formy.

Dziś ciasto marchewkowe z dodatkiem gotowej masy makowej, która gdzieś się zabłąkała w spiżarce po ostatnich świętach. Prawdę mówiąc w spiżarce i lodówce niewiele było…

Wzorowałam się na przepisie z książki Dania niskotłuszczowe.

SKŁADNIKI:

  • 45 dkg mąki
  • 5 jaj
  • 1/2 kg marchwi
  • 1/2 szkl. oleju
  • 20 dkg brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • duża puszka (800-900 g) masy makowej
  • 10 dkg białej czekolady
  • 10 dkg czekolady mlecznej lub gorzkiej
  1. Marchew zetrzeć na tarce na  drobnych oczkach.
  2. Połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek, sodę i przyprawę i przesiać je.
  3. Jaja ubić z cukrem, dodać marchew i olej oraz przesiane suche składniki. Dokładnie wymieszać.
  4. Masę wylać na blaszkę (35×26) wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Jeszcze gorące ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą makową, lekko docisnąć i wystudzić.
  7. Czekoladę (każdą osobno) rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Kąpiel wodna jest niezastąpiona przy wykonywaniu wszelkich kremów, sosów i musów z dodatkiem żółtek czy czekolady. W tej metodzie nic się nie przypali. Są specjalne garnki do kąpieli wodnej, ale wystarczy dobrać sobie dwa naczynia z naszej kuchni i specjalny garnek nie będzie potrzebny. U mnie świetnie sprawdza się rondelek i miska – chodzi o to, że w jednym naczyniu (rondelku) będzie gotowała się woda, a drugie (miska) będzie w tej wodzie zanurzone. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, chwilę mieszamy i gotowe.
  8. Ciasto smarujemy rozpuszczonymi czekoladami i gotowe.

Komentarze:

  1. Siaśka pisze:

    koniecznie muszę zrobić!!!

  2. Tyna pisze:

    Super połączenie:) Chętnie wypróbuję!

  3. Wstawiłam pierniczek do piekarnika.

    1. Laura pisze:

      czekam na wynik…

  4. Trochę zmodyfikowałam piernik. Dodałam do ciasta 2 łyżki miodu. Ciasto po przekrojeniu posmarowałam połową przygotowanej masy budyniowej i następnie nałożyłam masę makową i drugą połowę masy budyniowej. Ciasto zaniosłam do pracy i wszyscy się nim zachwycali.

  5. Anonimowy pisze:

    SZUKAŁAM DŁUGO TEGO PRZEPISU ! 😀 ŚWIETNE CIASTO , ROBIŁAM JE NA URODZINY W CZERWCU I WSZYSCY SIĘ NIM ZACHWYCALI ,TERAZ ZROBIE JE PONOWNIE BO NAPRAWDĘ JEST PYSZNE . POLECAM BO NAPRAWĘ WARTO!!

Dodaj komentarz