PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Pierogi z kapustą i grzybami

Obok ryb i barszczu z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, to podstawa kolacji wigilijnej w rodzinnym domu zarówno moim jak i mojego męża. Pierogi z kapustą są świetnym dodatkiem do barszczu, a polane delikatnie podsmażoną cebulką mogą być podane jako osobne danie.

Pierogi jak i uszka są dość pracochłonne w przygotowaniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zająć się za nie już dzisiaj. Pierogi świetnie można przechować w zamrażarce*, a te dwie godziny w dniu wigilii możecie poświęcić na relaksującą kąpiel przed wspólną kolacją lub wyjście z dzieckiem na spacer.

Pamiętajcie, że te proporcje jakie podaję są czysto umowne. Jeśli dodacie więcej kapusty – będą to pierogi bardziej kapuściane, jeśli dodacie więcej grzybów, bo macie ich spory zapas – będą bardziej grzybowe. Możecie w przypadku małej ilości suszonych grzybów dodać podsmażone pieczarki. Jak dla mnie najważniejsze jest dobre doprawienie farszu: ma być dość pikantnie i zero udziwnień w przyprawach – tylko sól i pieprz.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
(u mnie wyszło ponad 60 sztuk)

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 10-15 dkg suszonych grzybów
  • 1 duża lub dwie mniejsze cebule
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki oleju
  1. Grzyby opłukać i zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny.
  2. Kapustę dość mocno odcisnąć (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna trzeba ją przepłukać wodą). Do kapusty dodać grzyby razem z wodą w której się moczyły. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Odsączyć, przestudzić i albo posiekać nożem, albo przepuścić przez maszynkę.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, oprószyć solą i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać kapustę z grzybami, doprawić solą oraz pieprzem i chwilę razem smażyć.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • ok. 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki gorącej wody
  • mąka do podsypywania
  • sól do gotowania pierogów
  1. Do mąki dodać część wody, ciasto dokładnie wyrobić, dodając w miarę potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto musi być elastyczne i łatwe do wałkowania.
  2. Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.
  3. Pierogi gotować w osolonej wodzie.

* Mrożenie: Pierogi układać porcjami na oprószoną mąką desce. Kiedy zamarzną, przełożyć do woreczka i na desce ułożyć kolejną porcję.

Nakarm Zamrażarkę

Komentarze:

  1. W kuchni Uli pisze:

    bardzo ładnie wyglądają, widać, że starannie zrobione, na pewno będą smaczne. Pozdrawiam!

  2. Smak świąt.. 🙂 Nie mogę się już doczekać wigilii patrząc na takie potrawy!

  3. Anonimowy pisze:

    Byłoby super, gdybyś pokazała jak robisz tę śliczną falbankę. Moja nie wygląda tak ładnie

    1. Laura pisze:

      W najbliższych dniach zabiorę się za uszka, postaram się przygotować filmikiz klejenia zarówno jednych i drugich.

  4. o jak już swiątecznie 😉

  5. Agata pisze:

    Przepiękna falbanka! też lubię taki farsz bez udziwnień 🙂

  6. kasia1977 pisze:

    Co tu duzo mowic: kocham takie pierogi! 🙂

    Dziekuje za udzial w akcji!
    Kasia

    http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

  7. Anonimowy pisze:

    jak robisz falbankę? u mnie zawsze tak samo wyglądają pierogi, płasko jak tu http://www.pinterest.com/pin/387731849143612979/ i ciężko odróżnić jaki farsz jest w środku (na wigilie mamy z kapusta, kapusta-grzybami, z grzybami, czasami ruskie) i czasami nie wiadomo jaki się trafi… :))) śmiesznie, ale wkurzam się, że nie umiem ładnie lepić pierożków… pozdrawiam Sylwia

Dodaj komentarz