WARSTWOWA SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI

WARSTWOWA SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI

Sałatki typu Mimoza są bardzo popularne w krajach byłego ZSRR. To ułożone warstwowo starte ziemniaki, marchew, jajka, nieraz ryż oraz przeróżne dodatki mięsne lub rybne.

Nazwa tej sałatki pochodzi od jasnych, żółtych kwiatów mimozy, które były niezwykle popularne w sowieckiej Rosji, zwłaszcza w Dniu Kobiet.

Sama sałatka jest niezwykle urokliwa, tak jak kwiaty mimozy. Pomysł na wykorzystanie paluszków krabowych znalazłam kiedyś na jednej z łotewskich stron z przepisami.

Pomysł na Mimozę w wersji z paluszkami krabowymi pochodzi z tego łotewskiego bloga.

SKŁADNIKI: 

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 250 g paluszków krabowych*
  • ½ szklanki majonezu
  • sól, pieprz
  1. Ziemniaki i marchew ugotować w mundurkach. Ostudzić, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach do osobnych miseczek.
  2. Oddzielić białka od żółtek, również osobno zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  3. Paluszki krabowe pokroić w cienkie plasterki.
  4. Składniki sałatki układać warstwowo. Kolejność warstw (od dołu):

• połowa startych ziemniaków – oprószyć solą i pieprzem, posmarować połową majonezu
• paluszki krabowe
• białka – oprószyć solą i pieprzem
• starta marchewka
• druga połowa ziemniaków – oprószyć solą i pieprzem, posmarować drugą połową majonezu
• żółtka

* Zamiast paluszków krabowych możesz wykorzystać dowolną rybę z puszki (sardynki, makrelę czy tuńczyka), szynkę konserwową lub ser żółty.

WARSTWOWA SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI

WARSTWOWA SAŁATKA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI


Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.

Ebook Wielkanoc 2013

Komentarze:

  1. Justyna Bąk pisze:

    świetnie się prezentuje, bardzo lubię warstwowe sałatki:)

  2. pięknie te warstwy wyglądają, no i paluszki krabowe, które uwielbiam… 🙂

  3. Domi w kuchni pisze:

    Bardzo smaczna sałatka, aczkolwiek następnym razem dodam do niej cebulę albo szczypiorek 🙂

  4. Anonimowy pisze:

    A z sosem koperkowym? Wygląda fajnie ale nie za delikatne smaki..

    1. Laura pisze:

      Myślę, że koperkowy byłby całkiem fajnym dodatkiem

Dodaj komentarz