SZPECLE GRYCZANE Z PODGRZYBKAMI W ŚMIETANIE

Szpecle gryczane z podgrzybkami w śmietanie

Szpecle gryczane czyli niewielkie kluseczki na bazie mąki gryczanej podane z sosem ze świeżych podgrzybków. Bezglutenowe kluseczki idealne dla osób stosujących dietę.

Uwielbiam!

Zapach podgrzybków duszących się ze śmietaną ma taką obezwładniającą moc. Tradycyjnie przygotowujemy je i podajemy z makaronem – jest on idealnym dodatkiem.

Od jakiegoś czasu unikam pszenicy i szukam alternatyw dla tego ziarna. Tym razem więc przygotowałam dla siebie szpecle na bazie mąki gryczanej. Takie kluseczki odpowiednie są dla wszystkich którzy unikają glutenu, ale jak dla mnie największą ich zaletą jest indeks glikemiczny mąki gryczanej, który jak na zboża jest rewelacyjnie niski i wynosi ok. 40.

Szpecle robi się niezwykle szybko, bo wystarczy łyżką wymieszać składniki. Potem tylko pozostaje ich ugotowanie. Ja korzystam z kluseczkomanii Tupperware, ale jeśli w domu posiadacie durszlak z dużymi dziurami, to w zupełności to wystarczy. Można też kluski “kłaść” na wodę z deseczki, odcinając niewielkie porcyjki ciasta.

SKŁADNIKI NA SOS:
(proporcje na trzy, cztery porcje)

  • 75 dkg świeżych podgrzybków (lub innych grzybów)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 łyżki oleju (u mnie olej z zaprawy po suszonych pomidorach)
  • 2 szklanki śmietany 12%
  • duży pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  1. Grzyby dokładnie oczyść. Większe pokrój na mniejsze kawałki, te mniejsze na połówki. Ewentualnie opłucz i osącz.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  3. Natkę opłucz i osuszyć. Listki drobno pokrój, gałązki zwiąż nitką.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną cebulę, oprósz ją solą i smaż chwilę do zeszklenia.
  5. Dodaj grzyby i smaż kilka minut delikatnie mieszając. Dodaj śmietanę oraz łodyżki natki. Dopraw solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu 15-20 minut. W miarę potrzeby podlewaj wodą.

Podawaj z kluseczkami lub ulubionym makaronem, suto posypane natką pietruszki.

SKŁADNIKI NA KLUSKI:
(proporcje na jedną, dwie porcje)

  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki gryczanej
  • sól do gotowania
  1. Wymieszaj jajka z mąką na gładką, jednolitą masę. Ciasto powinno dawać się przecisnąć przez dziurki kluseczkomanii czy durszlaka – nie powinno być zbyt twarde.
  2. Do formowania kluseczek możesz użyć specjalnej maszynki do formowa szpecli, durszlaka z dużymi otworami lub zwykłej deseczki, z której nożem odcina się ciasto wrzucając je bezpośrednio do wody.
  3. Kładź kluseczki na osoloną wrzącą wodę, gotuj do wypłynięcia.
Szpecle gryczane z podgrzybkami w śmietanie
Szpecle gryczane z podgrzybkami w śmietanie
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz