MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

Kapusta zasmażana

Jednym z najbardziej wiosennych zapachów jest dla mnie zapach siekanego koperku. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Chłodnik i zasmażana śmietana z koperkiem to najbardziej obłędne dania pierwszych ciepłych dni. Dzisiaj inny klasyk – kapusta zasmażana ze śmietaną i koperkiem. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i na przykład jajkiem sadzonym.

Lubicie tradycyjną polską kuchnię, taką prostą jak u babci?

SKŁADNIKI:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kapustę poszatkuj. Koperek posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej olej lub masło, dodaj cebulę. Oprósz solą i smaż na małym ogniu do zeszklenia.
  3. Dodaj kapustę, podlej 1 szklanki wody i dokładnie wymieszaj. Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę, a następnie dopraw do smaku. Smaż jeszcze kilka minut aż kapusta zmięknie. W raze potrzeby podlej większą ilością wody.
  4. Pod koniec wsyp koperek i zamieszaj, podawaj gorącą.

Zobacz także...

1 komentarz

Leave a Reply