Jednym z najbardziej wiosennych zapachów jest dla mnie zapach siekanego koperku. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Chłodnik i zasmażana śmietana z koperkiem to najbardziej obłędne dania pierwszych ciepłych dni. Dzisiaj inny klasyk – kapusta zasmażana ze śmietaną i koperkiem. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i na przykład jajkiem sadzonym.
Lubicie tradycyjną polską kuchnię, taką prostą jak u babci?
SKŁADNIKI:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki oleju lub masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE:
- Kapustę poszatkuj. Koperek posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę.
- Rozgrzej olej lub masło, dodaj cebulę. Oprósz solą i smaż na małym ogniu do zeszklenia.
- Dodaj kapustę, podlej 1 szklanki wody i dokładnie wymieszaj. Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę, a następnie dopraw do smaku. Smaż jeszcze kilka minut aż kapusta zmięknie. W raze potrzeby podlej większą ilością wody.
- Pod koniec wsyp koperek i zamieszaj, podawaj gorącą.

1 komentarz
fajny przepisik 🙂