MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA

Kapusta zasmażana

Jednym z najbardziej wiosennych zapachów jest dla mnie zapach siekanego koperku. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Chłodnik i zasmażana śmietana z koperkiem to najbardziej obłędne dania pierwszych ciepłych dni. Dzisiaj inny klasyk – kapusta zasmażana ze śmietaną i koperkiem. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i na przykład jajkiem sadzonym.

Aby nieco odchudzić danie, możesz zamienić śmietanę na jogurt naturalny.

Lubicie tradycyjną polską kuchnię, taką prostą jak u babci?

SKŁADNIKI – KAPUSTA ZASMAŻANA:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, przekrój i usuń głąb. Kapustę poszatkuj.
  2. Koperek opłucz, osusz i posiekaj.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Na dużej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej olej lub masło. Dodaj cebulę, oprósz solą i smaż na małym ogniu do zeszklenia.
  5. Dodaj kapustę, podlej 1 szklanką wody i dokładnie wymieszaj. Smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę, a następnie dopraw do smaku. Smaż jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta zmięknie. W raze potrzeby podlej większą ilością wody.
  6. Pod koniec wsyp koperek i zamieszaj, kapustę podawaj gorącą.

Kapusta najlepiej smakuje na ciepło, ale można ją jeść także na zimno. Jest to świetny dodatek do mięsa lub ryby z grilla. W naszym domu najczęściej podaje się ją z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Można do niej dodać ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz