Tradycyjna kutia wigilijna

Tradycyjna kutia na wigilię

Tradycyjna kutia, na bazie pszenicy, miodu i bakalii, wzbogacona kieliszkiem dobrej jakościowo wódki. Przepis na ten świąteczny deser pochodzi z rodzinnego archiwum Anny Komsty, autorki książki  „Opowieści Stołu. Ze Wschodu na Zachód”. Tam znajdziecie ten i wiele innych przepisów oraz przecudne rodzinne wspomnienia.

Kutię przygotowałam go do 30. jubileuszowego numeru Magazynu Kocioł, w którym w opowieściach przesiedleńczych przedstawiliśmy kolejny fragment książki Ani. Na zachętę przytoczę mały fragment tej niezwykłej rodzinnej opowieści:

Kutia. Intrygująca, prosta i szlachetna w smaku. Królowa wigilijnego wieczoru. Zwieńczenie świątecznych przygotowań i celebracja cichej nocy. Tyle lat-całe dzieciństwo. Kiedy szykuję ją każdej Wigilii, nie mogę się nadziwić, jak radziły sobie za komuny babcia i mama z zebraniem tylu smakołyków do jej przygotowania! W środku jest przecież łuskana pszenica, mak, miód, domowa kandyzowana skórka pomarańczowa, migdały, orzechy, rodzynki, wędzone śliwki, kieliszek dobrej wódki.

Co ciekawe, kutia na Wschodzie podawana była nie tylko na Wigilię Bożego Narodzenia, ale również podczas tak zwanych Dziadów, czy na stypach. Co rodzina, to nieco inna wersja kutii, przechowywana w pamięci i przekazywana przez pokolenia. Często ustnie. Niektórzy dodają mleko, bądź słodką śmietankę. Czasem, zamiast ziaren pszenicy pojawia się pęcak. U nas-pszenica obowiązkowo!

Tradycyjna kutia

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej pszenicy na kutię
  • 1 ½ szklanki ugotowanego, dwukrotnie zmielonego niebieskiego maku
  • 3 łyżki miodu
  • ⅓ szklanki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ½ szklanki posiekanej suszonej śliwki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów, migdałów
  • 1 kieliszek białej wódki

Przygotowanie:

  1. Składniki wymieszaj, następnie odstaw do lodówki do schłodzenia.
  2. Podaj w małych pucharkach.
Idealny deser na wigilię

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz