NAJLEPSZE ŻEBERKA WEDŁUG POMYSŁU GORDONA

Najlepsze żeberka jakie kiedykolwiek zrobiłam. Przepis nieco wzorowany przepisem ze strony Gordona (tu oryginał), aczkolwiek to tylko wyjściowy pomysł. Przygotowany w olbrzymiej ilości na imprezę zachwycił wszystkich. Było dużo obgryzania, smakowania i wiele, wiele słów zachwytu.

My je wprost uwielbiamy, zobacz jak jeszcze je przyrządzam:

Pieczone w marynacie z chilli i syropem z agawy

Żeberka w kiszonej kapuście według Macieja Kuronia 

Maczankę, czyli w sosie po białorusku

Żeberka z Korony

Z młodą kapustą

SKŁADNIKI NA NAJLEPSZE ŻEBERKA:

  • 1,5-2 kg żeberek w płatach (najlepiej wybrać paski równej grubości)
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 cebule
  • 1/2 główki czosnku
  • 6 papryczek chili
  • 1/2 szklanki cukru muscovado
  • 3 szklanki keczupu
  • 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę i czosnek obierz, następnie cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  2. Papryczki pokrój w paseczki lub posiekaj.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę, oprósz ją solą i smaż kilka minut mieszając. Powinna się zeszklić.
  4. Dodaj czosnek oraz papryczki, smaż chwilę do momentu kiedy warzywa lekko się zezłocą.
  5. Dodaj cukier i duś chwilę razem, wlej sos sojowy oraz keczup. Dodaj płatki chili, dopraw solą i pieprzem, następnie duś kilka minut.
  6. Żeberka ułóż na dużej blaszce piekarnikowej. Zalej je sosem i natrzyj z obu stron. Blaszkę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C.
  7. Piecz 2 godziny. Zdejmij folię. Żeberka polej sosem i ponownie wstaw do piekarnika jeszcze na 45 minut. Podpiekaj z termoobiegiem uważając aby się nie przypaliło.

Na swojej stronie Gordon polecał podanie do żeberek serwetek… Potwierdzam – przydają się.

Zobacz także...

3 komentarze

  1. Widzę, że udało Ci się kupić dość mięsiste żeberka. Jest co obgryzać.
    Gdzie kupujesz takie sztuki mięsa

Zostaw komentarz