Najlepsze żeberka jakie kiedykolwiek zrobiłam. Przepis nieco wzorowany przepisem ze strony Gordona (tu oryginał), aczkolwiek to tylko wyjściowy pomysł. Przygotowany w olbrzymiej ilości na imprezę zachwycił wszystkich. Było dużo obgryzania, smakowania i wiele, wiele słów zachwytu.
My je wprost uwielbiamy, zobacz jak jeszcze je przyrządzam:
Pieczone w marynacie z chilli i syropem z agawy
Żeberka w kiszonej kapuście według Macieja Kuronia
Maczankę, czyli w sosie po białorusku
SKŁADNIKI NA NAJLEPSZE ŻEBERKA:
- 1,5-2 kg żeberek w płatach (najlepiej wybrać paski równej grubości)
- 3 łyżki oleju
- 2-3 cebule
- 1/2 główki czosnku
- 6 papryczek chili
- 1/2 szklanki cukru muscovado
- 3 szklanki keczupu
- 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę i czosnek obierz, następnie cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
- Papryczki pokrój w paseczki lub posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, następnie dodaj cebulę, oprósz ją solą i smaż kilka minut mieszając. Powinna się zeszklić.
- Dodaj czosnek oraz papryczki, smaż chwilę do momentu kiedy warzywa lekko się zezłocą.
- Dodaj cukier i duś chwilę razem, wlej sos sojowy oraz keczup. Dodaj płatki chili, dopraw solą i pieprzem, następnie duś kilka minut.
- Żeberka ułóż na dużej blaszce piekarnikowej. Zalej je sosem i natrzyj z obu stron. Blaszkę przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C.
- Piecz 2 godziny. Zdejmij folię. Żeberka polej sosem i ponownie wstaw do piekarnika jeszcze na 45 minut. Podpiekaj z termoobiegiem uważając aby się nie przypaliło.
Na swojej stronie Gordon polecał podanie do żeberek serwetek… Potwierdzam – przydają się.
3 komentarze
Widzę, że udało Ci się kupić dość mięsiste żeberka. Jest co obgryzać.
Gdzie kupujesz takie sztuki mięsa
W Makro ?