CHARLOTTE RUSSE

Jakiś czas temu w jednym z odcinków “Adam po pracy” na KUCHNI TV usłyszałam, że szarlotka to wcale nie jest ciasto z jabłkami. Było to dla mnie sporym zaskoczeniem, bo przecież co to szarlotka, to nawet dziecko wie.

Nazwa  charlotte prawdopodobnie pochodzi od imienia królowej Charlotte (1744–1818) – żony Jerzego III i taka wersja najczęściej jest przytaczana. Nazwa może także pochodzić od staroangielskiego charlyt – danie z kremem (tłumaczeń jest oczywiście więcej).

Wspólnym mianownikiem charlottek wcale nie są jabłka, ale forma w jakiej robi się to “coś”. Kształtem przypomina ona donicę – wąska i dość wysoka. Brzegi formy wykłada się biszkoptami i zalewa się różnego rodzaju masami: może to być krem, mus owocowy lub bita śmietana. Całość odstawia się do zastygnięcia lub zapieczenia.

Jest wiele odmian tego deseru – najbardziej znanymi są Charlotte russe – formę wykłada się długimi biszkoptami (ladyfinger czyli damskie palce) i Charlotte Royale – wyłożona plastrami biszkoptowej rolady i wypełniona masą. Dzisiaj przepis na tę pierwszą – Charlotte russe z kremem bawarskim – pochodzi on z 6 numeru Cordon Bleu Cookery Course.

Zależało mi na większej ilości deseru, więc zrobiłam go z podwójnej ilości składników, jako “donicę” wykorzystałam makutrę – niestety naczynie było trochę za duże i kremu wystarczyło tylko do 3/4 wysokości biszkoptów – poratowałam się trochę wciskając biszkopty również w środek kremu. Mimo wszystko wszystkim bardzo smakowało.

SKŁADNIKI:

  • 300 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml śmietany 36%
  • biszkopty podłużne do wyłożenia formy
  1. Naczynie w kształcie donicy (może być zwykła doniczka) wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć wokół ścianek biszkopty.
  2. Mleko wlać do rondla z grubym dnem, dodać wanilię rozciętą wzdłuż, zagotować mleko i odstawić na godzinę aby nabrało aromatu. Wyjąć wanilię. Mleko ponownie zagotować, zestawić z ognia, dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać.
  3. Utrzeć żółtka z cukrem, nie przerywając ucierania wlewać cienką strużką gorące mleko. W tym czasie ubić na sztywno śmietanę.
  4. Naczynie z mlekiem i żółtkami wstawić do zimnej wody (najlepiej do większego naczynia z wodą i kostkami lodu), mieszać co jakiś czas. Tężejącą masę dodać do ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Krem wlać do przygotowanego naczynia (donica) i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
  5. Przed podaniem wyłożyć na duży talerz odwracając cudo do góry nogami. Można jeść samo, idealne będzie podane z musem owocowym (truskawka, malina).

3 komentarze

Dodaj komentarz