GULASZ WARZYWNO-MIĘSNY

Skład takiego gulaszu jest bardzo uzależniony od zapasów, które mam aktualnie pod ręką. To taka forma sprzątania lodówki i zamrażarki. Kupuję w makro duże opakowania kilku rodzajów mrożonek warzywnych, aby zawsze mieć coś pod ręką. Często zostają takie resztki, że nie bardzo jest jak je wykorzystać w konkretnym daniu – wtedy idealnym rozwiązaniem jest taki gulasz. Mięso także można wykorzystać dowolne…

SKŁADNIKI:
  • 30 dkg karkówki (w miarę chudej) – w jednym kawałku
  • 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka bulionu
  • ½ opakowania mrożonki – marchew z groszkiem
  • ½ opakowania mrożonki – brukselka
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, koperek
  1. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. W wysokim rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju  i obsmażyć ze wszystkich stron mięso.  Zalać bulionem, wrzucić liście, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut.
  2. Mięso wyjąć, odstawić do wystudzenia i pokroić na mniejsze kawałki. Bulion w którym dusiło się mięso przecedzić przez sito.
  3. W większym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojona paprykę oraz roztarty czosnek i delikatnie ją obsmażyć. Dodać mrożonki i pokrojone mięso, zalać bulionem (ewentualnie uzupełnić wodą), doprawić i dusić do miękkości warzyw.
  4. Dodać koperek  –  można dodać suszony, mrożony lub świeży ważne żeby było go dużo (oczywiście to wersja dla lubiących koperek  – można go zastąpić innym ziołem). Zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką (zahartować śmietanę).
  5. Można podać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, świetnie smakuje podany z bagietką.

Komentarze:

  1. Arvén pisze:

    Bardzo smakowita forma sprzątania w lodówce, napisałabym raczej 😉
    Wygląda apetycznie!

  2. Dragonella pisze:

    Hej 🙂
    Trafiłam na Twojego bloga przypadkiem, bo szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ozorki – w końcu wyszło na to, że ozorków w sklepie nie dostałam, za to była karkówka 🙂 Gulasz świetny, coś mi się zdaje, że na dobre zagości w mojej kuchni. Dzięki 🙂

    1. Laura pisze:

      bardzo się cieszę; pozdrawiam – trochę brakuje mi czasu, ale mam do opublikowanie rewelacyjny przepis na karkówkę

Dodaj komentarz