KASZANKA Z JABŁKAMI

Kaszankę najczęściej jemy upieczoną na grillu. Przez okres wakacyjny, kiedy często obiadem jest coś wrzucone na ruszt, regularnie ląduje na naszym stole. Podana z cebulką i jabłkami jest zdecydowanie innym, lecz nie powiem, że mniej smacznym sposobem zaserwowania jej na obiad.

Nie obawiałam się połączenia z jabłkami, gdyż wiem jak wybornie smakuje wątróbka z jabłkami. Jest to rewelacyjny duet – kaszanka nie mogła być gorsza.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg kaszanki
  • 2-3 cebule
  • 5 niezbyt dużych, lekko kwaskowych jabłek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju
  1. Cebulę obrać i pokroić w grube pióra.
  2. Jabłka opłukać, pokroić na ćwiartki  usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na 2-3 części.
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Dodać jabłka, wsypać cukier i smażyć kilka minut na dość silnym ogniu.
  4. Do sporego naczynia żaroodpornego włożyć pętka kaszanki oraz cebulę z jabłkami, wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  5. Piec bez przykrycia około 45 minut.

Komentarze:

  1. Kasia pisze:

    Lubię kaszanę! Z jabłkami musi być pyszna! :))

  2. Anonim pisze:

    Przepyszna!

  3. Anólqa pisze:

    Przepyszna, mojemó Adaśqovi smakowała wybornie!

  4. Anólqa pisze:

    Kaszanka w tym wydaniu jest rewelacyjna!!!

Dodaj komentarz