ANGIELSKIE MUFFINY – ENGLISH MUFFIN

ANGIELSKIE MUFFINY - ENGLISH MUFFIN

Angielskie muffiny niewiele mają wspólnego ze znanymi nam wszystkim muffinami. Są to okrągłe, płaskie bułeczki ba bazie ciasta drożdżowego “wypiekane” na patelni o grubym dnie. Przed podaniem, po przekrojeniu dodatkowo można opiec je w opiekaczu. Podawane są zarówno na śniadanie jak i do popołudniowej herbatki. Świetnie smakują z samym masłem lub dodatkiem dżemu lub innego słodkiego smarowidła. Doskonale komponują się również ze słonymi dodatkami – jajka po benedyktyńsku to właśnie English muffin z szynką lub bekonem, jajko w koszulce oraz sos holenderski.

Jest to tradycyjny angielski wypiek, niektórzy twierdzą, że jego historia sięga X wieku. Na pewno z XVIII wieku pochodzą zapiski dotyczące wielkiej popularności English muffin. Mówią one o olbrzymiej ilości fabryk je produkujących oraz o ulicznych sprzedawcach czyli Muffin Man. W tradycji angielskiej ten sprzedawca jest obecny w literaturze, filmie czy muzyce. Poniżej rymowanka z 1820 roku:

Do you know the muffin man

the muffin man the muffin man.

Do you know the muffin man,

That lives in (down) Drury Lane?

Wzorowałam się na przepisie z King Arthur Flour.

Do przygotowania muffin potrzebne są pierścienie, które służą do formowania kształtu. Ja wykorzystałam dużą puszkę – po odcięciu dolnej części (dziękuję mężu…) otrzymaliśmy pierścień o średnicy 10 cm. Najwygodniejsze będzie zaopatrzenie się w 3-4 takie pierścienie.

SKŁADNIKI:

  • 450 ml letniego mleka
  • 50 g łyżeczki drożdży
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki owsianej razowej
  • olej do smarowania pierścienia
  1. Wymieszać cukier, drożdże i pół szklanki mleka z 3 łyżkami mąki. Odstawić aby zaczyn się “ruszył”.
  2. Mąki przesiać, dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Rozgrzać patelnię, do posmarowanego pierścienia kłaść porcję ciasta.
  4. Po dwóch, trzech minutach delikatnie usunąć pierścień, ponownie go posmarować i kłaść kolejną porcję ciasta. Muffiny opiec z obu stron.
  5. Zdjąć z patelni ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut.
ANGIELSKIE MUFFINY - ENGLISH MUFFIN

ANGIELSKIE MUFFINY – ENGLISH MUFFIN

Komentarze:

  1. Justyna Bąk pisze:

    ale fajne nie przypominają typowych muffin:)

  2. Zielaczek pisze:

    Nie próbowałam jeszcze, najwyższa pora :). Tylko chyba też będę musiała wykorzystać Męża do przygotowania mi obręczy 😉

  3. Anonimowy pisze:

    Proszę mi odp. czy patelnię trzeba natłuścić?
    Pozdrawiam!

    1. Laura pisze:

      Nie, trzeba tylko natłuścić pierścień
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz