Pomysł na ciasto do bułeczek pochodzi z przepisu na chleb z ricottą. Został on troszkę zmodyfikowany, a reszta to już moja dzisiejsza fantazja i tak powstały zawijane bułeczki pszenne, ze słodkim nadzieniem z płatków owsianych i miodu.
SKŁADNIKI NA BUŁECZKI PSZENNE:
CIASTO:
- 35 dkg mąki pszennej
- 25 dkg mąki pszennej razowej
- 3 łyżki cukru
- 2,5 dkg świeżych drożdży
- 25 dkg twarogu
- 10 dkg miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- Drożdże zasypać cukrem, odstawić na kilka minut, aby zaczęły pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.
- Z 2/3 wyrośniętego ciasta uformować wałek i pokroić go na 12 części. Każdą z nich rozwałkować tworząc koło. Układać na dwóch dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy, następnie odstawić do wyrośnięcia.
- Do pozostałej części ciasta wsypać płatki z dodatkami (przepis poniżej), wymieszać, podzielić także na 12 części i uformować z nich kulki.
- Kulki układać na kółkach, łączyć dwa przeciwległe brzegi kółek i docisnąć, aby dokładnie się skleiły.
- Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
PŁATKI Z DODATKAMI:
- 25 dkg płatków owsianych
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki miodu
- Na patelni zrumienić na złoty kolor płatki owsiane, dodać pozostałe składniki.
- Prażyć wszystko razem kilka minut, następnie wystudzić, mieszając co jakiś czas, żeby płatki się nie posklejały.