KACZE SERCA W SOSIE KOPERKOWYM

Kacze serca w sosie koperkowym

Niektórzy na takie przepisy czekają z niecierpliwością, inni zamkną stronę gdy zobaczą, że składnikiem są podroby. U nas to się jada i bardzo lubimy podroby, a zwłaszcza serduszka…

Tym razem chcę Wam zaproponować kacze serca w sosie koperkowym. Można podać z dowolną kaszą, bagietką lub ziemniakami.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg serduszek z kaczki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  1. Serduszka oczyścić z nadmiaru tłuszczu (najłatwiej jest to robić małym nożykiem). Opłukać i odsączyć na sicie.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i oprószyć solą. Koperek opukać i posiekać.
  3. Na dużej patelni rozgrzać olej wrzucić serduszka i obsmażyć. Dodać cebulę, smażyć jeszcze chwilę, tak aby cebula się zeszkliła.
  4. Podlać wodą, doprawić i dusić pod przykryciem do miękkości serduszek (ewentualnie podlewać wodą).
  5. Pod koniec dodać koperek, a mąkę rozrobić ze śmietaną, zahartować i zagęścić sos. Dusić jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
  6. Według mnie taki gulasz najlepiej smakuje z kaszą, ja dzisiaj podałam z kaszą jęczmienną pęczak.

Komentarze:

  1. Olka pisze:

    Bardzo lubię podroby, ale serca zawsze przygotowywałam kurze. Kaczych jeszcze nie jadłam, czy smakują podobnie?

    1. Laura pisze:

      bardzo podobnie, są podobne wielkością i smakują tak samo…

  2. PATRYK pisze:

    Są troszeczkę większe i zawierają zdecydowanie mniej antybiotyków i chemii która są faszerowane kurczaki.

Dodaj komentarz