ROGALIKI ORKISZOWE NA SŁONO

Rogaliki orkiszowe ze słonym nadzieniem

Rogaliki z bardzo aromatycznym nadzieniem. Ser z niebieską pleśnią, suszone pomidory, kapary – to układ, który dla mnie jest perfekcyjny. Każdy z tych produktów po prostu uwielbiam, tutaj występują razem – to wróży jedno – musi smakować.Mam wrażenie, że dodatki oraz pieczenie powodują wzmocnienie aromatu i smaku sera. Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem niebieskiej pleśni dodajcie łagodniejszy ser lub po prostu mniejszą jego ilość.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1/2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki fruktozy lub cukru
  1. Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczęło pracować.
  2. Do mąki dodać sól, olej i wlać zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto – ma być elastyczne i powinno ładnie odchodzić od rąk.
  3. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski posypanej mąką, wierzch ciasta również posypać mąką.
  4. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 15 dkg gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek suszonych pomidorów w oleju Ole!
  • 2-3 łyżki marynowanych kaparów Ole!
  • świeżo mielony czarny pieprz, bazylia
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać roztarty czosnek, posiekane kapary i pomidory.
  2. Na koniec dodać rozgnieciony widelcem ser, wymieszać i doprawić.

DO POSYPANIA:

  • gruba sól, kminek, mak, nasiona słonecznika, sezam
  • 1 żółtko i 1 łyżka mleka
  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek i pokroić na 8 trójkątów (tak jak kroi się tort).
  2. Kłaść porcję nadzienia, zawijać rogaliki i układać na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
  3. Rogaliki smarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypywać ulubionym dodatkiem.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, piec na złoty kolor około 15 minut.
Rogaliki orkiszowe ze słonym nadzieniem

Rogaliki orkiszowe ze słonym nadzieniem

Rogaliki orkiszowe ze słonym nadzieniem

Rogaliki orkiszowe ze słonym nadzieniem

Komentarze:

  1. Justyna Bąk pisze:

    pięknie Ci wyszły:)

  2. Roz Airad pisze:

    wyglądają bajecznie ;D

Dodaj komentarz