BUREK Z SEREM I SZPINAKIEM

Burek z serem

W burku zakochaliśmy się podczas jednego z pierwszych wyjazdów do Chorwacji. Naszym celem wakacyjnego wyjazdu stał się cudowny Omiš i tam znaleźliśmy miejsce w którym pieczono najlepsze  moim zdaniem burki. Nigdy potem nie zdarzyło się nam trafić na tak idealne wypieki. Tamte pieczone były na olbrzymich blachach i ich smak trudno porównać z tymi które zdarzało nam się ostatnio kupować. Te z sieciowych piekarni naprawdę niewiele wspólnego mają z burkami które poznaliśmy dawno temu.

Tutaj znajdziecie oryginał na którym wzorowałam się tworząc ten przepis. Ja z tej porcji zrobiłam dwa placki – jeden z farszem z samej fety, drugi był z fetą i szpinakiem.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 75 dkg mąki pszennej
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  1. W wodzie rozpuścić sól.
  2. Do mąki dodać olej oraz ciepłą wodę i wyrobić gładkie ciasto – powinno być o konsystencji ciasta pierogowego.
  3. Jeśli będzie za rzadkie dodać odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste trochę wody.
  4. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na godzinę, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto podzielić na sześć równych części, z każdej uformować kulę.

SKŁADNIKI DO NAMOCZENIA CIASTA:

  • 5 dkg masła
  • 50 ml wody
  • 50 ml oleju
  1. Masło rozpuścić i wymieszać z olejem i wodą.
  2. Przelać mieszankę do miski i włożyć uformowane kule z ciasta.
  3. Kulki z ciasta ułożyć tak, aby każda była dokładnie pokryta tłuszczem.
  4. Odstawić na dwie godziny.
SKŁADNIKI NA FARSZ I:
  • 25 dkg sera solankowego (feta, bałkański)
  1. Ser wystarczy po prostu pokruszyć.

SKŁADNIKI NA FARSZ II:

  • 50 dkg szpinaku mrożonego (liście!)
  • 10 dkg sera solankowego (feta, bałkański)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  1. Rozgrzać oliwę, dodać szpinak i dusić aż odparuje woda.
  2. Dodać roztarty czosnek i chwilę smażyć na wolnym ogniu. Odstawić do wystudzenia.
  3. Do szpinaku dodać pokruszoną fetę.

WYKONANIE:

  1. Każdą kulkę należy rozciągnąć na jak najcieńszy placek i w odpowiedni sposób złożyć.
  2. Dwa placki po rozciągnięciu składa się i układa jeden na drugi.
  3. Na środek trzeciego placka (po rozciągnięciu) kładzie się pierwsze dwa, wykłada się farsz i składa.
  4. Trudno jest to dokładnie opisać – ja sama podpatrzyłam na filmikach. Tutaj możecie obejrzeć jak fachowiec składa burka.
  5. Nie powiem, żeby udało mi się choć przybliżyć do tego w jaki sposób on to robi. Jednak efekt był rewelacyjny – nawet jeśli w plackach porobią się jakieś dziury, wystarczy je trochę posklejać – w produkcie finalnym jest to niezauważalne.
  6. Burka piecze się ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Dodaj komentarz