NOCNE BUŁKI PSZENNO-ORKISZOWE

Nocne bułki pszenno-orkiszowe

Przepis na te bułki krąży po internecie, ale chyba jako pierwsza przedstawiła go Krystyna na forum cincin. W różnych modyfikowanych wersjach można spotkać takie nocne bułeczki na wielu blogach czy forach internetowych.

U mnie na bazie mąki pszenno-orkiszowej. Ciasto zagniecione ok. 22, ok. 8 wyjęte z lodówki, do pieca powędrowały ok. 10. Nie do piekarnika, a do pieca – prawdziwego pieca do wypieku chleba.

Robiliśmy dzisiaj próbny wypiek u kolegi Radka, który jest twórcą owego pieca. Obiecuję, że o piecu postaram się Wam napisać więcej już niedługo, dzisiaj tylko bułeczki.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka oleju do nałuszczenia miski
  • 5 dkg świeżych drożdży

* w oryginale jest 1 łyżeczka, ale to zdecydowanie było za mało

ETAP I (wieczór)

  1. Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier, dwie łyżki mąki pszennej oraz 3 łyżki mleka. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do miski w której będzie wyrabiane ciasto przesiać mąki, dodać pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić.
  3. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć (najlepiej folią spożywczą) i odstawić do lodówki.

ETAP II (rano)

  1. Wyjąć ciasto z lodówki i ponownie wyrobić (wystarczy chwilka).
  2. Podzielić na równe części – powinno wyjść z takiej porcji 8-10 bułeczek.
  3. Uformować ulubiony kształt podsypując mąką i odstawić do wyrośnięcia.
  4. Piec w temperaturze 220 stopni C ok. 20 minut. Nasze w piecu piekły się tyle samo.

Komentarze:

Dodaj komentarz