KOTLETY Z INDYKA I PAPRYKI

Burgery z indyka i świeżej papryki

U nas kotlety z indyka rozgościły się na dobre. Kombinuję z dodatkami wykorzystanymi do masy mięsnej i tym razem proponuję Wam takie z nutką paprykową. Kotlety można podać w wersji bardziej tradycyjnej – z ziemniakami i surówką lub samą surówką. Można też stworzyć taką mega kanapkę na ciepło i podać jako pyszny i zdrowy fast food. Myślę, że indyk w takiej formie zadowoli każdego łasucha.

SKŁADNIKI NA KOTLETY Z INDYKA:

  • 50 dkg mięsa z udźca indyczego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie olej do smażenia
  1. Paprykę opłucz, cebulę i czosnek obierz.
  2. Zmiel mięso, paprykę, cebulę i czosnek w maszynce na dużych oczkach.
  3. Dopraw masę solą oraz pieprzem. Dokładnie wymasuj.
  4. Formuj sporej wielkości płaskie kotlety (z tej ilości powinny wyjść 4-6 kotletów) i smaż je na patelni grillowej.

DO PODANIA:

  • 4-6 bułek
  • świeże lub marynowane ogórki
  • pomidory
  • sos na bazie majonezu
  • keczup
  1. Bułki poprzekrawaj i lekko opiecz.
  2. Składaj korzystając z ulubionych składników.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz