DROŻDŻOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI

Drożdżowy chleb pszenno-żytni

Taki drożdżowy chleb pszenno-żytni wcześniej piekłam kilka razy. Przedstawiałam go upieczonego na kamieniu po wyrastaniu w koszyczku rozrostowym. Tym razem proponuję wersję prostszą – chlebek wyrastał bezpośrednio w formie, w której potem był pieczony.

Chleb jest z dodatkiem surowych ziemniaków, które zakwasza się octem balsamicznym. Przepis podpatrzony na Moich Wypiekach (oryginał tutaj – klik).

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg mąki pszennej chlebowej
  • 12,5 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dkg drożdży
  • 2,5 dkg miękkiego masła
  • 1-1,5 szklanki ciepłej wody
  • 17,5 dkg surowych, nieobranych ziemniaków (1-2 sztuki)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • mąka do oprószenia
  1. Do miski przesiej obie mąki i sól.
  2. Dodaj pokruszone drożdże i masło. Wymieszaj, lekko rozcierając pomiędzy palcami.
  3. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj.
  4. Do drugiej miski zetrzyj na tarce ziemniaki. Mają być starte tak jak na placki ziemniaczane. Dodaj 1 szklankę ciepłej wody oraz ocet. Wymieszaj.
  5. Połącz zawartość obu misek i wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodaj więcej wody. Ciasto przykryj i odstaw na 10 minut i ponownie wyrób.
  6. Ciasto przełóż do przygotowanej formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 35-45 minut.
  7. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz 30-40 minut.
  8. Wyjmij i ostudź na kratce.

Wersja tego chleba pieczona na kamieniu – tutaj.

Drożdżowy chleb pszenno-żytni

Drożdżowy chleb pszenno-żytni

Dodaj komentarz