KREMOWA ZUPA SZPARAGOWA

Kremowa zupa szparagowa

Pierwsze w tym roku i oczekiwana przeze mnie od kilku miesięcy – zupa szparagowa. Pyszna, kremowa, podprawiona gałką muszkatołową oraz świeżym tymiankiem. Podałam ją z cudnymi chipsami z parmezanu oraz grzankami z domowego chleba. Już planuję kolejny garnek bo całościowo to danie jest obłędne.

SKŁADNIKI:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 spory ziemniak
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 litr domowego bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 125 g serka mascarpone
  • do smaku: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cukier (lub ksylitol)

DO PODANIA:

  • grzanki
  • chipsy z parmezanu
  • świeży tymianek
  1. Szparagi opłucz pod bieżącą wodą. Obierz i odłam zdrewniałe końcówki.
  2. Obrzynki oraz oderwane końcówki przełóż do rondelka i zalej niewielką ilością wody. Osól i gotuj do miękkości końcówek. Przecedź, wywar dodasz do zupy w późniejszym etapie.
  3. Poodcinaj główki szparagów na długość około półtora centymetra, odłóż je do miseczki.*
  4. Obierz ziemniaka i pietruszkę, pokrój  warzywa na mniejsze kawałki.
  5. W garnku zagotuj bulion. Dodaj ziemniaki i pietruszkę oraz pokrojone szparagi. Gotuj do miękkości warzyw.
  6. Zestaw z ognia zupę i dolej wywar z gotowania obierek oraz serek mascarpone. Zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito lub wykorzystaj specjalny przecierak.
  7. W tym czasie zblanszuj główki szparagów. Zagotuj w rondelku szklankę wody i na wrzątek wrzuć przygotowane główki, odcedź po około 2 minutach.
  8. Podgrzej zupę, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem (lub ksylitolem) oraz gałką muszkatołową.
  9. Do miseczek rozłóż obgotowane główki szparagów, zalej gorącą zupą. Podaj z chipsami parmezanowymi, grzankami oraz świeżym tymiankiem.
 *Możesz pominąć ten etap i ugotować szparagi razem z główkami. Nie ma to wpływu na smak – chodzi bardziej o element dekoracyjny.
Kremowa zupa szparagowa
Kremowa zupa szparagowa
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz