MUŻDEJ, JAJKA W SOSIE CZOSNKOWYM

Mużdej przygotowywałam do jedenastego numeru Magazynu Kocioł. To było prawie dwa lata temu… Gdzieś zapodział się ten przepis i do teraz nie trafił na bloga. To bardzo prosty przepis na jajka gotowane na twardo maczane z sosie czosnkowym. Przepis pochodzi z książki “Bukowina ocalona od zapomnienia” z działu kulinarnego przygotowanego przez panią Cecylię Kazimierczak. 

Mużdej w kuchni bukowińskiej, rumuńskiej czy mołdawskiej pojawia się jako marynata do mięs – to czosnek roztarty lub drobniutko posiekany z solą z dodatkiem oliwy lub oleju

SKŁADNIKI:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • 1 łyżka wody
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek rozcieramy z solą.
  2. Dodajemy olej i wodę i dokładnie mieszamy.
  3. Jajka podajemy z sosem czosnkowym w towarzystwie świeżego pieczywa.

Dodaj komentarz