Przepis pochodzi z książki Upiecz swój chleb, został trochę zmodyfikowany – w oryginale jest z mąki pszenno-żytniej – ja użyłam mieszanki mąk pełnoziarnistych. Tym razem jest to chleb na zakwasie. Ja dodałam też odrobinę drożdży oraz maślankę.
Zaletą tego chleba jest jego niezbyt twarda, ale rewelacyjnie chrupiąca skórka.
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pełnoziarnistej (u mnie mieszanka: 60% orkiszowej, 30% pszennej, 10% owsianej)
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 3 łyżki sezamu
- 6 łyżek ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 2,5 dkg drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki zakwasu
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1 płaska łyżka soli
- 1-1,5 szklanki wody
- olej
- Mąki należy przesiać, czynność ta powoduje lepsze wyrastanie ciasta i dzięki temu chleb będzie bardziej pulchny. W przypadku mąki pełnoziarnistej całej mąki nie uda się przesiać ze względu na zawartość otrębów – oczywiście nie należy ich wyrzucać.
- Drożdże wymieszać z cukrem i łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce.
- Do przesianej mąki dodać pokrojone śliwki, ziarna, maślankę, zakwas, sól oraz rozprowadzone drożdże. Wodę należy dodawać stopniowo.
- Ciasto wyrabiać tak aby zaczęło odstawać od ręki i miski. Wyłożyć je do maski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do posmarowanej olejem formy (lub do dwóch). Ja piekę w dwóch podłużnych lub w dużym garnku rzymskim. Ciasto w formach odstawić ponownie do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kolejne 50 minut.
- Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia.
4 komentarze
zacny, piękny bochenek.
zjadłabym z chęcią 😀
skórka najlepsza ;>
Musi niesamowicie pachnieć i smakować! Zjadłabym kromkę świeżo upieczonego…:)