PIZZA NA MĄCE GRYCZANEJ

Pizza na mące gryczanej

Kolejne pizzowe spotkanie za nami. Od kiedy staliśmy się posiadaczami kamienia do pieczenia, powtarzamy takie nasiadówki bardzo często. Tutaj (klik) możecie poczytać więcej o standardowym cieście oraz o pieczeniu na kamieniu.

Dzisiaj przedstawiam Wam wersję ciasta na mące gryczanej, z minimalną ilością cukru, który zdaniem moich rodzinnych chemików, podczas reakcji z drożdżami zamienił się w alkohol. Na pewno nie jest tak idealna jak ta pszennej, ale każdy kto nie może jeść pszenicy wie o co chodzi…

SKŁADNIKI NA CIASTO – PIZZA NA MĄCE GRYCZANEJ:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • ok. szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • dodatkowo oliwa do naoliwienia miski, posmarowania blaszki i posmarowania ciasta
  1. Drożdże wymieszaj z cukrem, dwiema łyżkami mąki i połową szklanki wody. Odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do zaczynu dodaj resztę mąki, oliwę oraz sól. Wodę dodawaj stopniowo. Wyrób ciasto, najlepiej robotem z hakiem gdyż ciasto jest bardzo lepkie i  nie zagniata się tak jak z mąki pszennej. Nie ma ona glutenu i przez to nie wytwarza się tzw. siatka glutenowa.
  3. Ciasto przełóż do naoliwionej miski, następnie przykryj folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie wyłóż na naoliwioną blaszkę (u mnie 30×30), posmaruj oliwą i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  5. Ciasto posmaruj sosem, wyłóż dodatki, posyp serem
  6. Piecz w temperaturze 220 stopni C około 20 minut.

SOS POMIDOROWY:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki wody
  • płaska łyżeczka suszonej oliwy
  • sól do smaku
  1. Czosnek rozetrzyj. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą.
Pizza na mące gryczanej
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

10 komentarzy

  1. A można pominąć punkt 3. i przejść od razu do 4-go? 🙂 Właśnie drożdże pracują i nie wiem, czy zdążę z otrzymaniem odpowiedzi. Cokolwiek wyjdzie i tak bardzo dziękuję za przepis 🙂 pozdrawiam serdecznie!

  2. Dziękuję! Świetny przepis!
    Trudno znaleźć przepisy na dobre bezglutenowe ciasto z jednej mąki, także to ciasto to odkrycie!

  3. Zgadzam się, że wcale ciasto nie musi wyrastać najpierw w misce, a potem w blaszce! Oczywiście, że “ciasto powinno podrosnąć”, ale może wyrastać od razu w/na blaszce. Często tak robię i nie ma różnicy 🙂

  4. U mnie ciacho gryczane nie wyrasta , jedynie się spulchnia i napowietrza w środku , jak się przyłoży ucho to słychać jak musuje. Pizza jak najbardziej ok.

Zostaw komentarz