Ten przepis na makaroniki z płatków owsianych zapisany przez moją córkę na odwrocie kartki z malowanką ma już prawie dziesięć lat. Przechowywany w jednej z książek kucharskich ma dla mnie dzisiaj wartość prawie historyczną. Kiedyś robiliśmy takie makaroniki bardzo często. Kartka jest bardzo mocno sfatygowana i czas najwyższy przelać tekst na jakiś trwalszy nośnik bo niedługo problemem będzie rozczytać co moje dziecko kiedyś zapisało.
Opcjonalnie część płatków możesz zastąpić wiórkami kokosowymi.
Ciasteczka są pyszne i polecam ten przepis z całego serca, a jeśli szukasz innych słodkich wypieków, zapraszam tutaj.
SKŁADNIKI NA MAKARONIKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH:
- 500 g płatków owsianych
- 200 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- kilka kropli olejku migdałowego
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki owsiane lekko zrumień na patelni, zestaw z ognia, następnie ostudź. Blaszkę natłuść i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek, następnie żółtka, masło oraz 150 g cukru utrzyj na gładką, puszystą masę.
- Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj do niej resztę cukru oraz olejek migdałowy. Do piany włóż utarte z masłem żółtka oraz wystudzone płatki owsiane i wymieszaj do połączenia składników.
- Ciasto nabieraj łyżeczką, formuj kulki i układaj na blaszce zachowując odstępy, następnie piecz w mocno nagrzanym piekarniku (200 stopni C) do zrumienienia.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Wyglądają chrupiąco :)).
WYGLĄDAJA WYBORNIE ,>)