BRUNSVIGER, NAJLEPSZE DROŻDŻOWE CIASTO

Najlepsze drożdżowe ciasto brunsviger

Brunsviger to duńskie drożdżowe ciasto polane polewa przygotowaną z masła oraz Brun Farin, cukru popularnego w krajach skandynawskich. Jest to mieszanka cukru i syropu z trzciny cukrowej. Choć ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, to smak i wygląd bardzo zaskakuje. Jest pyszne i większość osób doszukuje się skomplikowanego procesu. Polewa po upieczeniu ma przyjemny, karmelowo-orzechowy smak, a skórka ciasta jest cudownie chrupiąca.

Kagemand – Ciastowy człowiek placek upieczony w kształcie dziewczynki lub chłopca. Przygotowuje się je na urodziny dziecka i przystraja różnymi słodkościami (lukrem, marcepanem i cukierkami) tworząc: twarz, włosy i elementy ubrania.
Tradycją jest rozpoczęcie od ucinania Ciastowemu człowiekowi głowy – wtedy wszyscy goście głośno krzyczą. Kagemand można upiec z wienebrøds, vandbakkelses lub właśnie jako brunsviger (wolne tłumaczenie z Wikipedii).

Brunsviger jest prostym do wykonania ciastem – jednak warunkiem koniecznym, żeby wyszło idealne jest posiadanie cukru Brun Farin. U nas ciągle jest problem z zakupieniem oryginalnego produktu. Wypróbowałam już kilka różnych innych brązowych cukrów, jednak zawsze wychodzi nie do końca takie jak być powinno. Najbliższym ideałowi jest Natural Dark Muscovado.

SKŁADNIKI NA BRUNSVIGER:

  • 1/4 litra mleka
  • 50 g drożdży
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki grubej soli
  • 2 jaja
  • 1/2 kg mąki
  1. Wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami i cukrem. Masło rozpuść i wystudź.
  2. Wszystkie składniki ciasta przełóż do miski, następnie wyrabiaj, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne.
  3. Ciasto przełóż do blaszki (ok. 25×35) wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 POLEWA:

  • 150 g masła
  • 150 g cukru Brun Farin
  1.  Masło pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondelka i podgrzewaj z cukrem, do rozpuszczenia cukru. Lekko ostudź.
  2.  Wyrośnięte ciasto ponakłuwaj natłuszczonymi palcami, podobnie jak przygotowuje się focaccię. Można też do tego użyć grubego trzonka drewnianej łyżki.
  3.  Ciasto zalej polewą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC, piecz około 30 minut.

Zobacz też przepisy inne ciasta drożdżowe.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

    1. ? – mąka jest w składnikach
      a potem
      Połączyć wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne. Wyłożyć do blaszki 25×35 (lub podobnej), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Zostaw komentarz