BRUNSVIGER

Brunsviger to duńskie drożdżowe ciasto polane masłem z brązowym cukrem farin. Może być podany jako zwykły placek (rewelacyjnie sprawdził się w ubiegłym roku jako polska baba wielkanocna), ale służy też do wykonania urodzinowego ciasta.

Kagemand – Ciastowy człowiek placek upieczony w kształcie dziewczynki lub chłopca. Przygotowuje się je na urodziny dziecka i przystraja różnymi słodkościami (lukrem, marcepanem i cukierkami) tworząc: twarz, włosy i elementy ubrania.
Tradycją jest rozpoczęcie od ucinania Ciastowemu człowiekowi głowy – wtedy wszyscy goście głośno krzyczą. Kagemand można upiec z wienebrøds, vandbakkelses lub właśnie jako brunsviger (wolne tłumaczenie z Wikipedii).

Brunsviger jest prostym do wykonania ciastem – jednak warunkiem koniecznym, żeby wyszło idealne jest posiadanie cukru Brun Farin. Wypróbowałam już kilka różnych innych brązowych cukrów, jednak zawsze wychodzi nie do końca takie jak być powinno. Najbliższym ideałowi jest Natural Dark Muscovado.

SKŁADNIKI:

  • 1/4 litra mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 10 dkg masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki grubej soli
  • 2 jaja
  • 1/2 kg mąki
  1. Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami i cukrem. Masło rozpuścić i wystudzić.
  2. Połączyć wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne.
  3. Wyłożyć do blaszki 25×35 (lub podobnej), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 POLEWA:

  • 15 dkg masła
  • 15 dkg Brun Farin
  1.  Roztopić masło w rondelku i rozpuścić w nim cukier.
  2.  Wyrośnięte ciasto ponakłuwać natłuszczonymi palcami, można też do tego użyć grubego trzonka drewnianej łyżki.
  3.  Ciasto zalać polewą, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 min.

Komentarze:

  1. TreeLamps pisze:

    Mega Pyszne ciasto 🙂 Zajadałam się w nim non stop podczas pobytu w Danii

  2. Anonimowy pisze:

    rozumiem ,że mąki nie dodajemy?

    1. Laura pisze:

      ? – mąka jest w składnikach
      a potem
      Połączyć wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne. Wyłożyć do blaszki 25×35 (lub podobnej), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Dodaj komentarz