PIECZONE ŻEBERKA CIELĘCE

Udało mi się zakupić ładny kawałek żeberek cielęcych. Postanowiłam nie kroić ich na porcje, lecz upiec w całości – dzieciom się podobało. Marynata, dwie godziny w lodówce i piekarnik – obiad sam się zrobił.

Podane z surówkami: z PORA I JABŁEK oraz z KISZONYCH OGÓRKÓW.

SKŁADNIKI:

  • porcja mięsa
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mieszanki ziół
  • sól, pieprz
  1. Mięso opłukać i ususzyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać wzdłuż kości, tak aby utworzył się „grzebyk”.
  2. Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z pozostałymi składnikami, marynatą natrzeć mięso, pamiętając o nacięciach. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  3. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pierwsze pół godziny pod przykryciem). Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem.

Dodaj komentarz