ZUPA OGÓRKOWA

Ta zupa gości w naszym w domu np. z okazji wyjazdu mojego męża w delegację. On jej nie trawi, a ja uwielbiam. Taka porcja zupy ogórkowej z mięsną wkładką rozgrzeje i nasyci nawet w zimowy dzień.

Warzyw do zup nie ścieram na tarce – moja córka nie lubi gotowanej włoszczyzny, zresztą pamiętam z dzieciństwa, że nie przepadałam za zupami, właśnie ze względu na te “śmieci”.

SKŁADNIKI:

  • porcja mięsa z kością
  • porcja włoszczyzny
  • 4-6 ziemniaków
  • 1/2 kg ogórków kiszonych
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • sól, pieprz
  1. Z mięsa i włoszczyzny ugotować wywar.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę, dodać do gotowego wywaru.
  3. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach i udusić je w niedużej ilości wody, dodać do zupy kiedy ziemniaki będą już ugotowane. Ogórki powinno się dodawać stopniowo, tak aby kwasowość zupy była odpowiednia.
  4. Pogotować wszystko razem kilka minut, aby smaki się “przegryzły”.
  5. Zupę doprawiamy i zabielamy mąką ze śmietaną.

Kiedyś podpatrzyłam u koleżanki sposób mieszania mąki do zupy czy sosu: do niewielkiego słoiczka wlewamy wodę i śmietanę, wsypujemy mąkę i mieszamy jak w shakerze. Należy pamiętać, żeby przed wlaniem śmietany zahartować ją odrobiną gorącej zupy – śmietana się wtedy nie zważy.

Dodaj komentarz