NALEŚNIKI Z SEREM

Naleśniki z serem to taki smaczek z dzieciństwa. W wersji ekspresowej – ja smażę naleśniki, a dzieci takie świeżo usmażone, gorące smarują serkiem smakowym, nieraz gęstym jogurtem, posypują cukrem, polewają miodem – ich pomysłowość nie zna granic.

Ale dla mnie naleśniki z serem, to takie przełożone masą serową i podsmażone – chrupiące i pachnące…

SKŁADNIKI:

  • gotowe naleśniki (możesz wykorzystać ten przepis)
  • 40 dkg twarogu
  • 5 łyżek cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • do smażenia: masło i olej
  • do polania: 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru
  1. Usmażyć naleśniki – możesz wykorzystać ten przepis.
  2. Żółtka utrzeć z cukrami na gładką masę, dodać twaróg i dokładnie wymieszać. Posmarować naleśniki i złożyć na cztery – taka ilość sera wystarcza na przełożenie 12 naleśników.
  3. Kakao wymieszać w kubeczku z cukrem i zalać wrzątkiem (tak żeby wszystko przykryć) i dokładnie wymieszać.
  4. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę oleju i smażyć po cztery sztuki uważając, żeby się nie przypaliły. Po każdej porcji opłukuję patelnię, żeby kolejne się nie przypalały.
  5. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Dodaj komentarz