KURCZAK TANDOORI

Dania tandoori są jednym z bardziej znanych typów dań kuchni indyjskiej. Oryginalnie przygotowywane w tandoor – glinianych piecach w kształcie dzbana opalanych drewnem lub węglem drzewnym. W piecu temperatura przekracza 480 stopni, piecze się w nich mięsa, ryby i warzywa wcześniej zamarynowane oraz chlebki naan.

Na smak mięsa olbrzymi wpływ ma także odpowiednio długie marynowanie – aromatyczne przyprawy w jogurtowej bazie. Czas pieczenia jest bardzo krótki, a bardzo wysoka temperatura sprawia, że przypieka się z marynata, tworząc delikatną skorupkę, a mięso jest soczyste i aromatyczne.

Przepis pochodzi z książki “Dania niskotłuszczowe”.

SKŁADNIKI:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • olej do smarowania
  1. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 2,5 cm kawałki. Posolić i skropić sokiem z limonki.
  2. Odstawić i przygotować marynatę.

MARYNATA:

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (2,5 cm)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  1. Wszystkie składniki marynaty wrzucić do blendera i zmiksować. Mięso wymieszać z marynatą odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny – najlepiej na całą noc.
  2. Mięso ponadziewać na patyki do szaszłyków.
  3. Posmarować olejem i  upiec na grillu (ja wykorzystałam grzałkę “grillową” w piekarniku z maksymalna mocą piekarnika). Piec należy ok. 15 minut, przy obracaniu mięsa, ponownie posmarować olejem.

Dodaj komentarz