SAŁATKA Z SOCZEWICY

W diecie o niskim indeksie glikemicznym odpadają praktycznie całkowicie tzw. złe węglowodany, dodatkowo w fazie kiedy zależy nam na schudnięciu należy bezwzględnie unikać łączenia nawet tych dobrych węglowodanów z posiłkami tłuszczowymi.

Dodatkiem do porcji mięsa powinna być solidna porcja surówki z sezonowych warzyw. Doskonale też nadaje się na taki dodatek np. soczewica.

Pomysł na przepis na tę sałatkę znalazłam w książce Montignac nad Wisłą, troszkę zmodyfikowałam go i proszę…

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 por – tylko biała część
  • 1/2 dużego ogórka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  1. Soczewicę opłukać, zalać 4 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości, odcedzić i wystudzić.
  2. Warzywa opłukać i oczyścić. Pora pokroić w cieniutkie półplasterki i oprószyć solą, ogórka i paprykę pokroić w niezbyt dużą kostkę.
  3. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym.
  4. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem, doprawić solą.

Dodaj komentarz