SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Sałatka z zielonej soczewicy

Prosta sałatka z zielonej soczewicy, pora, świeżej papryki oraz surowego ogórka. Lekka, ale bardzo odżywcza. Można ją podać samodzielnie lub jako dodatek do pieczonych mięs lub ryby z grilla lub patelni.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY :

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 por, tylko biała część
  • 1/2 dużego ogórka szklarniowego
  • 1 mała czerwona papryka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę opłukać, zalać 4 szklankami wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości, odcedzić i wystudzić.
  2. Warzywa opłukać i oczyścić. Pora pokroić w cieniutkie półplasterki i oprószyć solą, ogórka i paprykę pokroić w niezbyt dużą kostkę.
  3. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym.
  4. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem, doprawić solą.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz