KURCZAK Z KOLENDRĄ I MIGDAŁAMI

To przepis z kuchni indyjskiej na kurczaka smażonego w aromatycznych przyprawach. Został on troszkę przerobiony przeze mnie z oryginału pochodzącego z książki “Szczypta smaku… Indie”. W oryginale był sam kurczak, ja dodałam od siebie sporą porcję warzyw. Warto zrobić to danie w większej porcji, bo rewelacyjnie smakuje takie odgrzewane i za jednych zamachem mamy obiad na dwa dni.

Podstawowe przyprawy (tak jak w przypadku kurczaka chilli), to: świeża papryczka chilli, liść laurowy, czosnek i świeży imbir. Dodatkowo smak wzmacniają kmin rzymski (uwielbiam jego zapach) oraz kolendra. Takiego kurczaka najlepiej podać z chlebkami naan, tym razem zrobiliśmy je z mąki orkiszowej z pełnego przemiału (oryginalny przepis, tylko zamiast zwykłej mąki, mąka orkiszowa pp). Moja córka Marysia jest już mistrzynią w zagniataniu ciasta do produkcji naan.

Mięso, sos z chrupiącymi migdałami i chlebek naan maczany w tym sosie. Proszę to sobie wyobrazić…, albo po prostu zrobić i posmakować…

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kurczaka (może być kurczak podzielony na kawałki, ja użyłam nóg podzielonych na udo i podudzie)
  • 1 kg mrożonych warzyw (u mnie bukiet+fasolka szparagowa)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chilli
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 7 łyżek oleju lub ghee (czyli sklarowanego masła)
  • 4 listki laurowe
  • 1 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżka kminu rzymskiego (mielonego lub utłuczonego moździerzem)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 4 łyżki posiekanych, świeżych liści kolendry (1 łyżkę zostawić do posypania gotowej potrawy)
  • 1 szklanka śmietany
  1. Kurczak umyć, podzielić i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Migdały zmielić w blenderze (nie należy miksować na papkę) lub posiekać nożem.
  3. Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chilli obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a resztę drobno posiekać.
  4. W dużym garnku z grubym dnem lub dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić rozdrobnione warzywa (czosnek, cebulę, chilli i imbir) oraz liście laurowe. Podsmażyć ciągle mieszając aby całość równomiernie się zazłociła.
  5. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i obsmażyć je z obu stron.
  6. Do kurczaka dodać pozostałe przyprawy poza świeżą kolendrą i smażyć wszystko na mocnym ogniu przez 3 minuty dokładnie mieszając, aby się nie przypaliło. Dolać szklankę wody, wymieszać i na wolnym ogniu dusić 10 minut, mieszając co jakiś czas.
  7. Do kurczaka dodać mrożonkę warzywną i zamieszać, ewentualnie doprawić solą. Dusić do miękkości mięsa i warzyw.
  8. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z migdałami oraz kolendrę, dokładnie zamieszać i zagotować.
  9. Przed podaniem posypać odłożoną kolendrą.

kurczak z migdałami i kolendrą2

Dodaj komentarz