TWAROŻEK Z MIĘTĄ I RZODKIEWKĄ

Od jakiegoś czasu jesteśmy posiadaczami maszyny do pieczenia chleba. Jest to bardzo wygodny sposób na domowy chleb: produkty wrzucić do maszyny, włączyć, wyjąć i jeść. Jednak taki wyrabiany i pieczony w foremce ma to coś… Na razie jesteśmy w fazie testów  i mam nadzieję, że niedługo dopracujemy taki idealny chlebek z maszyny.

Dzisiaj taki jeszcze nie do końca idealny, za to z aromatycznym twarożkiem – do tego kubek kawy z mlekiem lub gorące kakao, czyli idealne śniadanie…

SKŁADNIKI:

  • 25 dkg białego sera (może być zwykły, twarożek lub serek wiejski)
  • śmietana lub jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki liści mięty (świeżych)
  • 1/2 pęczku rzodkiewek
  • sól do smaku
  1. Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę.
  2. Ser razem z miętą utrzeć w blenderze. Jeśli jest zbyt suchy dodajemy jogurt lub śmietanę.
  3. Do sera dodać rzodkiewkę, całość doprawić solą.

Komentarze:

  1. Nenecha pisze:

    Pyszny dodatek do domowego chlebka! – robię sobie taki podobny 'rzodkiewkowy' serek, ale z dodatkiem szczypiorku albo koperku 🙂

    …Może niedługo, a puki jeszcze letnią rzodkiewkę mam i miętę akurat też, spróbuję zrobić serek wedle Twojego przepisu – tylko szczerze mówiąc niezbyt lubię takie jadalne 'pasty do zębów'… ;P

    Pozdrawiam,
    N.

  2. Laura pisze:

    och on wcale nie jest jak pasta do zębów, polecam spróbuj…
    W kuchni indyjskiej mięta z jogurtem, twarożkiem i innymi dodatkami jest bardzo popularna.

  3. slyvvia pisze:

    Z miętą nigdy nie próbowałam, ale wszelakie twarożki uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz