KURCZAK W SEZAMIE

Sposób na szybki obiad w niebanalnym wydaniu: kurczak w panierce sezamowej z makaronem z warzywami. Do zamarynowania kawałków kurczaka użyłam pasty miso, która nadała mięsu niecodzienny posmak.

SKŁADNIKI:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 białko
  • 1-2 łyżki pasty miso (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki sezamu
  • olej do smażenia
  • sól
  1. Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę (ok. 2 cm). Kawałki mięsa wymieszać z pastą miso lub po prostu doprawić je sola i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
  2. Z białka i szczypty soli ubić pianę. Maczać kawałki mięsa w białku i obtaczać w sezamie.
  3. Smażyć porcjami, do ostatniej można wsypać sezam, który pozostał w miseczce z obtaczania.

Komentarze:

  1. tu-tusia pisze:

    Pysznie! Uwielbiam takie dania 🙂

Dodaj komentarz