NAJLEPSZY TRADYCYJNY KEKS ŚWIĄTECZNY

Najlepszy keks

To przepis na najlepszy keks świąteczny jaki kiedykolwiek jadłam. Keks według tego przepisu był obowiązkowym ciastem w moim rodzinnym domu, na każde święta. Obowiązkowym, bo go wszyscy bardzo lubiliśmy. Jest taki, jaki powinien być keks. Spora ilość bakalii, wilgotny, delikatny w smaku. Świeżość utrzymuje kilka dni, choć raczej nie grozi Wam to, żeby tyle poleżał. U nas znika naprawdę szybko. No i przede wszystkim nie jest napakowany kolorowymi, kandyzowanymi owocami, które według mnie może i ubarwiają ciasto, ale zdecydowanie zabijają jego tradycyjny smak.

W tym roku każde z nas spędza święta osobno, w każdym z domów będą różne ciasta, lecz co do keksa… U mojej siostry już dość mocno ostygł, mój się właśnie chłodzi, a brat z bratową szykują się do pieczenia.

SKŁADNIKI NA KEKS ŚWIĄTECZNY:

  • 4 jaja
  • 15 dkg cukru (ja daję trochę mniej niż w przepisie)
  • cukier waniliowy
  • 20 dkg masła
  • 20 dkg mąki
  • 1/2 łyżeczki amoniaku (ja daję 1 łyżeczkę sody oczyszczonej)
  • 1 szklanka rodzynek (u mnie mieszanka: 1/2 szklanki rodzynek, trochę daktyli, trochę moreli)
  • 1 szklanka migdałów i orzechów (u mnie laskowe i włoskie i blanszowane migdały)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 10 minut, potem osącz dokładnie na sicie. Bakalie pokrój.
  2. Żółtka dokładnie utrzyj z masłem, cukrem (2 łyżki cukru odłóż) i cukrem waniliowym.
  3. Mąkę przesiej, dodaj do niej sodę i wymieszaj z bakaliami.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj odłożone 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubij, aby piana była lśniąca.
  5. Żółtka połącz z bakaliami wymieszanymi z mąką oraz z ubitymi białkami. Wymieszaj delikatnie szpatułką, tak aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza do masy.
  6. Piecz w temperaturze 160-170°C około 1 godziny, do suchego patyczka (trzeba sprawdzać specjalnym patyczkiem lub patyczkiem do szaszłyków – trzeba go wbić w pieczone ciasto, a po wyciągnięciu powinien być suchy).

Inne przepisy na dzień wigilii znajdziesz tutaj.

Zobacz także...

4 komentarze

Leave a Reply